Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild. - Foto: Nedim Enginsoy/AP

Goda nyheter – turkisk inflation "bara" 60 procent

Den turkiska inflationen har slutat stiga, men låg fortfarande på svindlande 60 procent under september, visar officiella siffror. Det är de första siffrorna från den turkiska statistikmyndigheten sedan president Recep Tayyip Erdogan lade om landets ekonomiska politik.


På årsbasis ökade konsumentpriserna med 61,5 procent. Uppgången från augusti var marginell, vilket tolkas som att inflationen närmat sig en topp efter att ha stigit kraftigt under året.

"Den med turkiska mått mätt lilla ökningen av inflationen innebär det första tecknet på att inflationen börjar plana ut", säger William Jackson, analytiker på Capital Economics, i en kommentar.

De senaste månaderna har Erdogan godkänt ett antal räntehöjningar, från 8,5 procent för fyra månader sedan till 30 procent i dag.

TT
/
Senaste nytt

Pisachefen: Svensk skola behöver mer disciplin

Terapi gav effekt vid klimatångest

Är det rätt att behandla befogad oro och nedstämdhet över klimatförändringarna? Ja, menar svenska forskare som är först i världen med att ha utvärderat ”klimatterapi”.

Kinas export ökar

Den kinesiska exporten ökade i november med 0,5 procent jämfört med samma månad förra året, enligt statistik från den kinesiska tullmyndigheten. Samtidigt minskade importen med 0,6 procent.

FN-chefen: Ta upp vapenvila i säkerhetsrådet

FN:s generalsekreterare António Guterres ber säkerhetsrådet i FN att ta upp frågan om en vapenvila i kriget i Gaza.

Asiens ledande börser backar

Asiens ledande börser tog rygg på USA-börsens kräftgång på onsdagen och backade i den inledande handeln på torsdagen.

Misstänks ha fuskat för Trump – sex inför rätta

En åtalsjury i den amerikanska delstaten Nevada har ställt sex republikaner inför rätta misstänkta för att under presidentvalet 2020 ha agerat falska elektorer – det vill säga de personer som formellt röstar fram valsegraren i delstaterna.