Ida, 22, är en av deltagarna i årets säsong av Lyxfällan.
Ida, 22, är en av deltagarna i årets säsong. - Foto: TV3/Lyxfällan och Privat

Deltagaren Ida riktar stark kritik mot Lyxfällan-experten: “Så sur”

Ida, 22, är en av deltagarna i årets säsong av Lyxfällan på TV3. För Nyheter24 berättar hon om hur hennes liv ser ut i dag – drygt ett år efter inspelningen. Ida avslöjar även sina ärliga åsikter om experterna i Lyxfällan, och hur de var bakom kameran.


Det var i veckans avsnitt av Lyxfällan som tittarna fick träffa spralliga och färgstarka Ida i Årsta i Stockholm. Ida, som nu hunnit fylla 22, hade i programmet skulder på ungefär 160 000 kronor, och gömde fakturorna istället för att betala dem. 

Lyxfällan 2023: Så gick det till när Ida sökte till programmet

För Nyheter24 berättar Ida att det var hon och bästa vännen Isak som skickade iväg en ansökan för ungefär två år sedan, men att hennes ekonomiska problem inte var lika stora då. Under det nästkommande året eskalerade däremot problemen ytterligare. 

– Lyxfällan ringde upp mig då och frågade om jag ville vara med. Och utan att överdriva, tio minuter tidigare så hade jag fått ett samtal om att jag skulle bli av med lägenheten där i Årsta. Jag var jätteledsen och uppe i varv, och sen ringde de från Lyxfällan. Jag kunde bara inte säga nej i det tillfället. Allt är kaos, det är klart jag vill vara med, berättar Ida och tillägger: 

– Jag tror inte att jag hade sagt ja om jag fortfarande hade lägenheten och allting under kontroll när de ringde. 

Här kan du läsa mer om Idas program av Lyxfällan

Magnus Hedberg hjälpte Ida i programmet. Foto: TV3/Lyxfällan

Deltagaren Ida om Magnus Hedberg: "Bara kärlek"

I Lyxfällan fick vi se hur programledaren Magnus Hedberg åkte hem till Ida och gav henne verktyg för att få bättre koll på sin ekonomi. Han hjälpte henne med allt från att sätta upp en budget till att utforma ett tydligt system för hennes fakturor. Och om programledaren Magnus Hedberg har Ida endast bra saker att säga. 

– Magnus är min fucking broder. Jag älskar Magnus. Han är så mycket snällare bakom kamerorna än vad man brukar se honom vara i vissa avsnitt. Jag uppskattar verkligen honom väldigt mycket. Han sa massa saker till mig bakom kameran, och det kändes som att han verkligen fanns där för mig. Det är bara kärlek till Magnus. 

Hårda kravet för att komma med i TV3:s Lyxfällan: "Du måste..."

Idas ärliga åsikt om Philip Diab i Lyxfällan

I programmet fick Ida även träffa coachen och experten Philip Diab för att få hjälp att bryta sitt destruktiva beteende. Men i samtalet mellan dem brann det till rejält. Och det här är just den stunden som Ida beskriver som allra jobbigast under inspelningen av Lyxfällan. 

– Man hör att jag säger: “Snälla, får jag bara gå härifrån?” Det var det enda jag ville, säger Ida. 

– Och när jag grät var det inte för att jag förstod honom. Jag grät bara för att jag var så sur på honom. Fortfarande nu när jag ser programmet känner jag att jag borde bara rest mig och gått därifrån från början. 

Samtalet lockade fram starka känslor och tårar hos Ida, och hon anser inte att det hela gav henne särskilt mycket alls. 

– Jag försökte ändå vara öppen och ärlig, men han såg det bara som att jag babblade. Men jag är med i det här programmet för en anledning. Jag fattar ju att jag har ett problem, förklarar Ida och fortsätter: 

– Det känns som att han förvirrade mig och mina känslor mer än vad han hjälpte mig. Det där tycker jag inte gav någonting. Jag tycker bara att det var en jättejobbig situation och att det ens är med i avsnittet tycker jag är jobbigt.

Förändringen i nya Lyxfällan – programledarna berättar: "Väldigt ledsna"

I samtalet med Philip Diab blev det starka känslor för Ida. Foto: TV3/Lyxfällan

Ida tampades med skuldberg – så gick det efter Lyxfällan

Det har nu gått drygt ett år sedan inspelningen av Lyxfällan, och i slutet av avsnittet fick vi se hur Ida verkligen fick bättre koll på sin ekonomi. Men hur ser egentligen Idas liv ut i dag?  

– Jag blev ju av med lägenheten i Årsta som sagt, men jag har en ny i Sundbyberg med billigare hyra och som ligger närmare familjen. 

Ida har inte längre någon skuld hos Kronofogden, och är fortfarande rökfri. I dagsläget tror hon att hon kommer att vara helt skuldfri om ungefär ett år. Men trots att hon har lyckats göra en imponerande helomvändning i sitt liv så berättar Ida att det stundvis har varit tufft. 

– Det har varit väldigt knivigt ett tag, när jag bytte lägenhet och bytte jobb. Då var det lite svårare att få ihop budgeten, men det är löst nu. Så jag skulle säga att allting rullar på. Men det har inte varit en dans på rosor hela vägen, utan det har varit tufft också. 

"Ryck upp dig – eller sök till Lyxfällan"

Med sin medverkan hoppas Ida kunna normalisera att även unga personer kan ha ekonomiska problem, och att man inte ska skämmas över sin situation. 

– Då är det väl bättre att jag visar att det inte är fel att vara med i Lyxfällan i ung ålder, eller att ta tag i sin ekonomi i ung ålder. Så nu ser jag det bara positivt. 

Ida förklarar att hon nu ser sin medverkan som ett väldigt bra val, eftersom det har fått henne på banan och att hon hoppas att det kan hjälpa andra. 

– Man har ju ingenting att förlora på en ansökan. Ryck upp dig, ta tag i det, gör någonting. Eller sök till Lyxfällan.