Cecilia och Tobias i Lyxfällan har bland annat köpt Muminmuggar på kredit.
Cecilia och Tobias har bland annat köpt Muminmuggar på kredit. - Foto: Skärmavbild/TV3/Lyxfällan

Paret köper Muminmuggar på kredit – tvingas sälja sitt hus i Lyxfällan

I veckans Lyxfällan träffar vi småbarnsföräldrarna Tobias och Cecilia som har lån upp över öronen. Paret lever långt över sina tillgångar och har tappat kontrollen över sin ekonomi. Magnus Hedberg åker därför till Kopparberg för att hjälpa dem.


Cecilia och Tobias, som medverkar i veckans Lyxfällan, träffades på en dejtingapp för fem år sedan och det sa klick direkt. Sedan dess har paret hunnit gifta sig och få två barn, men också en hel drös med skulder. Nu har situationen blivit ohållbar, något som stressar dem båda. 

Förutom bostadshuset äger paret tre bilar och ett sommarhus, som de beskriver som sin frizon. Historiskt har de båda haft stabila inkomster men nu har skuldberget vuxit sig enormt, och Magnus Hedberg åker därför hem till paret i Kopparberg. 

Cecilia och Tobias har tappat kontrollen på sin ekonomi. Foto: TV3/Lyxfällan

Magnus Hedbergs ilska i Lyxfällan: "Skämtar du?"

Nästan direkt när programledaren Magnus Hedberg kommer hem till paret noterar han en bil på uppfarten, och Cecilia berättar att hon köpte den till Tobias för ungefär ett år sedan. Det här är något som får Hedberg att tappa hakan. 

– Men på riktigt, skämtar du? För ett år sedan köpte du en bil som en överraskning till Tobias? Det säger en del om ditt ekonomiska tänk, utbrister Hedberg. 

Lyxfällan lyckas inte hjälpa Louise – har 600 000 kronor i skulder: "Skäms"

För ett år sedan köpte Cecilia en bil till Tobias. Foto: TV3/Lyxfällan

Cecilia och Tobias i Lyxfällan går back 23 900 kronor varje månad 

45 400 kronor är parets hushållsinkomst varje månad, men den stora frågan är hur långt pengarna räcker. Inför att budgettavlan ska plockas fram är både Cecilia och Tobias nervösa, då de inte känner att de har någon kontroll över sin ekonomi. 

Paret har en salig blandning av lån, med brutala villkor på några av dem. Varje månad kostar lånen 26 900 kronor, vilket är pengar de inte har. Det här gör att Cecilia och Tobias går back 23 900 kronor varje månad. 

Deltagaren Ida riktar stark kritik mot Lyxfällan-experten: "Borde gått därifrån"

Paret har en hel drös med lån. Foto: TV3/Lyxfällan

Utmaningen är nu att ta tag i de 28 lån och krediter som Cecilia och Tobias dragit på sig, något som oroar Magnus Hedberg. 

– Jag förstår inte riktigt hur ni har hamnat i den här situationen. Jag förstår inte varför ni har tagit de här första lånen, varför ni har fortsatt ta lån och varför ni har tagit lån för att betala de andra lånen. Ni har inte bromsat någonstans på vägen. Jag fattar inte hur ni inte kan ha sett varningsklockorna. Ni hade kunnat leva riktigt gött om ni inte hade tagit lån, säger en något upprörd Magnus Hedberg och fortsätter: 

– Det känns som att ni lever i en låtsasvärld och att ni leker mamma-pappa-barn. Att säga att ni inte har råd är inget alternativ för er. 

Cecilia och Tobias har köpt Muminmuggar på kredit 

Varje månad lägger Cecilia och Tobias över 5 000 kronor på lyx i vardagen, såsom lösgodis, trisslotter och snus. En annan minst sagt onödig utgift som paret dragit på sig är att de köpt Muminmuggar på kredit. Senaste året har nämligen 2 817 kronor gått till bara räntor för Muminmuggs-lån. 

Paret har bland annat köpt Muminmuggar på kredit. Foto: TV3/Lyxfällan

Parets kreditköp på ett år landar på 218 000 kronor, där den största delen endast har gått till lyxkonsumtion. Tobias och Cecilias totala skuld landar på svindlande 1 650 000 kronor. 

Hårda kravet för att komma med i TV3:s Lyxfällan: "Du måste..."

Paret tvingas sälja huset i Lyxfällan

I Lyxfällan har Magnus Hedberg låtit en mäklare värdera parets två hus. Detta för att utforska alternativet att sälja dessa och istället flytta till en hyresrätt. Men innan Tobias och Cecilia gör något så drastiskt som att sälja huset ska de först försöka utöka bolånet. Om det beviljas kan pengarna i så fall användas till att betala av några av deras dyra lån. 

Men när paret sedan får avslag på att öka bolånet ser Magnus Hedberg bara en lösning. Och det är att sälja huset.

– Det känns inte bra helt enkelt. Det är katastrof, säger Tobias. 

När Magnus Hedberg sedan kontaktar paret en månad senare är försäljningsprocessen av huset i full gång. Men hur har det egentligen gått på den ekonomiska fronten? Det kan du se i Lyxfällan som sänds 20.00 på tisdagar på TV3 och Viaplay. 

/