Pågens vd heter sedan 2016 Anders Carlsson Jerndal.
Pågens vd heter sedan 2016 Anders Carlsson Jerndal. - Foto: Johan Nilsson/TT

Brödimperiet Pågen: Namnvalet, kritiken och vd:ns maffiga miljonlön

Den skånska brödjätten Pågen har varit verksamma i 145 år och omsätter miljardbelopp. I dag styrs bolaget av vd:n Anders Carlsson Jerndal som även han drar in storkovan.


Sveriges största brödtillverkare, Pågen, grundades redan 1878 av makarna Anders och Mathilda Påhlsson. Från början bakade de bröd som sedan såldes från parets bostad i Malmö. De var tidiga med att börja ta emot beställningar för att sedan leverera bröd till arbetsplatser.

Efter att ha mottagit ett arv grundades A. Påhlssons bageri och på 1950-talet började man sedan att förpacka sina färskvaror såsom bröd och kakor vilket gjorde det möjligt att sälja till hela landet.

Namnet Pågen kommer från det skånska ordet för pojke och det antogs efter att man känt ett behov av att förknippas med ett namn som symboliserar ungdom och frishkhet samtidigt som det associeras med bolagets ursprung, därav namnvalet som 1965 antogs under bolagsnamnet Pågens Familjebageri AB.

Ica-imperiets ENORMA pengaregn – så många miljarder drar de in

Pågens kritik mot Sveriges regering

Sedan starten har brödimperiet varit familjeägt och i dag ägs Pågen av familjen Påhlsson genom det holländska företaget Pogen International. Vd-posten i brödbolaget innehas i dag av Anders Carlsson Jerndal som tog över rollen i september 2016 efter att ha varit vd för bolagets svenska säljorganisation tidigare.

I och med elkrisen under hösten och vintern 2022 var Carlsson Jerndal tidigt ute med att svinga mot Sveriges regering. Han kritiserade regeringen då för att endast ge stödpaket för elkunder men inte gaskunder. Han menade då på att det ska vara lika för alla och att det ska finnas en konkurrensneutralitet, något SVT Nyheter skrivit om.

Händelsen resulterade sedermera i att företaget kände sig nödgade till en förändring, något som inte togs väl emot av kunderna. Man beslutade sig helt enkelt för att minska mängden bröd i påsarna, men behålla priserna, något som även Göteborgs-Posten skrev om då. 

Arvid Nordquist-arvtagarnas lyxliv: Paradvåningar, yachtar och miljonlöner

Pågens tillgångar och miljonlönen till vd:n

Pågen Aktiebolag hade, enligt de senaste uppgifterna från Alla bolag, en omsättning under 2021 på hela 3,7 miljarder kronor. Utöver det uppmättes även deras totala tillgångar till 1,7 miljoner kronor.

Bolagets vd Anders Carlsson Jerndal går det heller ingen nöd på. Han är nämligen bosatt i en 290 kvadratmeter stor villa med en tillhörande tomt på 1 950 kvadratmeter, belägen i södra Sverige. 2017 såldes fastigheten för närmare 17 miljoner kronor.

Enligt de senaste uppgifterna från Skatteverket, som Nyheter24 tagit del av, hade vd:n Anders Carlsson Jerndal dessutom en årsinkomst under 2021 på 5 228 200. Det innebär att han hade en genomsnittlig månadslön på hela 435 683 kronor.

Arla omsätter miljarder – så byggdes mjölkimperiet