Känslorna mellan företaget och de anställda beskrivs som 'heta' av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt. Arkivbild.
Känslorna mellan företaget och de anställda beskrivs som 'heta' av Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt. Arkivbild. - Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT

Facken: Stor risk för strejk i Klarna

Förhandlingarna mellan facken och Klarna står still. Betaltjänstföretaget är "principiellt mot kollektivavtal" och därmed har risken för stridsåtgärder ökat, enligt facken.


Unionen och Sveriges ingenjörer har varslat om att ta ut sina medlemmar på Klarnas huvudkontor i Stockholm i strejk den 7 november. Konflikten bottnar i att Klarna inte vill gå med på fackförbundens krav om att teckna kollektivavtal.

Nu pågår medling, men enligt facken saknas kompromissvilja hos Klarna.

— Det är ett fortsatt principiellt motstånd mot att teckna kollektivavtal på Klarna. Det är olyckligt, säger Unionens förhandlingschef Martin Wästfelt.

"Överhängande risk"

Båda fackförbunden ser nu en överhängande risk för att deras medlemmar kommer att vidta stridsåtgärder och gå ut i strejk.

— Tyvärr går det trögt och vi får inte den framåtdriften vi hade hoppats på från företaget. Risken för strejk har inte minskat efter onsdagens möte, säger Sveriges ingenjörers förhandlingschef Camilla.

Martin Wästfelt på Unionen har svårt att förstå Klarnas förhandlingsposition.

— Vi tycker att de är svårförståeliga eftersom att de säger att de vill ha en god dialog med de anställda. Det vi kräver står inte i motsats till det.

Klarna: Bättre villkor

TT: Finns det något som Klarna kan erbjuda utöver kollektivavtal som innebär att det inte blir strejk?

— Det tror inte jag. Principfrågan som det handlar om är att man ska få det kollektiva inflytandet som man får om arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal.

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har tidigare sagt att företagets inställning i frågan är att de anställda i dag har bättre villkor än kollektivavtalets.

TT söker Klarna för en kommentar.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Hundratals kroppar i massgrav i Gaza

Nordkorea har avfyrat ballistisk robot

Nordkorea har avlossat en ballistisk robot, uppger sydkoreanska myndigheter.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Olycka på Lidövägen", skriver polisen på sin hemsida.

Börsen väntas vända upp

Stockholmsbörsen ser ut att vända upp efter fredagens nedgång, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Morgonens nyheter 22 april

1 timme sedan
Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

1 timme sedan
Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.