Hittills är yrkanden från hyresvärdarna höga.
Hittills är yrkanden från hyresvärdarna höga. - Foto: Hasse Holmberg/TT/Jessica Gow/TT

Nästa års hyreshöjning kan bli rekordhög: "Bra att lägga undan pengar"

Nu har hyresförhandlingarna för nästa år dragit igång och av det vi sett hittills så kan det bli en hyreschock nästa år.


Man sade att höjningarna 2023 var "historiskt höga", men nästa års hyreshöjning kan nu bli ännu högre, skriver Aftonbladet.

"Högre yrkanden i år"

Hittills har 41 procent av hyresvärdarna yrkat och det är hårda krav vi ser.

– Det blir lätt urvattnat att säga så, för det är ännu högre yrkanden i år. Från de allmännyttiga fastighetsägarna har det kommit in lite lägre yrkanden, men de privata sticker ut. De kanske tror att om de startar så högt som möjligt så får de också en högre överenskommelse i slutänden. Det är ett förlegat sätt att förhandla på, säger Carl-Johan Bergström, förhandlingschef på Hyresgästföreningen, till Aftonbladet.

Utifrån de 41 procent som redan yrkat man man uppskatta vad resten kommer att yrka. Carl-Johan Bergström uppskattar att de allmännyttiga bostadsbolagen i snitt kommer yrka på en 8,7 procentig hyreshöjning och de privata aktörerna hela 12 procent, skriver Aftonbladet.

Man laddade sin hybridbil – fick räkning på 15 000 kronor: "Korrekt debiterat"

Var beredd på hyreshöjningar 

Bor man i en hyresrätt bör vara beredd på hyreshöjningar och det kan vara ett klokt drag att lägga undan lite pengar redan nu, om man har möjlighet till det.

– Man ska vara beredd på hyreshöjningar och om det finns möjlighet är det alltid bra att lägga undan pengar. Man kan också vända sig till sin fastighetsägare och förklara hur läget ser ut. Desto fler som gör sin hörd, desto större är chansen att man kan hålla hyreshöjningarna på en rimlig nivå, säger Carl-Johan Bergström till Aftonbladet.

Så kan du få pengarna tillbaka om du betalar för mycket i hyra

/
/