Olle Aronsson, medgrundare på nyhetssajten Breakit.
Olle Aronsson, medgrundare på nyhetssajten Breakit. - Foto: Foto: Daniel Ivarsson

Expert: Snart vet vi vad som hände på Open AI

Open AI:s sparkade vd Sam Altman får efter mycket turbulens komma tillbaka. Olle Aronsson, medgrundare på nyhetssajten Breakit och som har bevakat techbranschen i över ett decennium, reder ut turerna kring AI-bolaget.


TT: Varför har petningen av Sam Altman skapat så stor uppståndelse?

— Open AI har byggt Chat GPT som i sin tur har skapat hela den hysteri som vi har kring artificiell intelligens idag. Det är den första riktiga AI-produkten som har nått en massmarknad. Det är därför vi bryr oss och det är därför det har blivit stor uppståndelse även i breda nyhetsmedier i stora delar av världen. Innan Chat GPT var AI något mer flummigt för en mindre krets.

TT: Vad vet vi om skälen till att Altman fick sparken?

— Det vi vet är att han blev osams med styrelsen. Men vi vet inte exakt vilken sakfråga som de inte var överens om. Den naturliga spekulationen blir att någon i styrelsen ansåg att bolaget drivs alldeles för kommersiellt och inte ägnar sig tillräckligt åt säkerhetsproblem. Men det går inte att veta utan att ha en källa i rummet.

TT: Vem bestämmer egentligen över Open AI?

— Trots att de har tagit in riskkapital från Microsoft och flera andra, så har Open AI fortfarande en huvudägare som är de som bestämmer. Det är lite oklart vilken agenda huvudägaren egentligen har, men det är ett icke-vinstdrivande bolag som är någon slags amerikansk blandning av stiftelse och bolag.

TT: Kommer vi att få veta mer exakt vad som hände?

— Det tror jag helt klart. De har säkert skrivit på något sekretessavtal, men det läcker redan rätt flitigt till amerikanska medier.

TT: Varför gick Open AI:s anställda ut och försvarade Sam Altman?

— Under hans ledning har Open AI gått från en ganska anonym forskningsorganisation till att bli det bolag som definierar AI-utvecklingen i världen. Jag tolkar uttalandet från de anställda som att de vill fortsätta vara med och driva den utvecklingen. En något mer cynisk tolkning kan vara att anställda som sitter på ägande i bolaget ser Sam Altmans återkomst som ett sätt att återställa värdet på aktierna.

TT: Vilken är Microsofts roll i det här?

— De är investerare i Open AI och en samarbetspartner. Nu har de drivit på för att Sam Altman ska få bli vd igen, men de har också erbjudit honom och massa anställda att gå över direkt och jobba på Microsoft.

TT: Microsoft fick veta i sista minuten att Sam Altman skulle få sparken, varför hade de så dålig insyn i bolaget?

— I normalfallet hade inte stora techjättar som Microsoft accepterat att gå in med pengar i en startup med den här speciella ägarsitsen. Men det har varit en sådan hysteri kring Open AI att de ville gå in i bolaget ändå, bara för att inte missa tåget.

— Sedan är det värt att notera att de i många år haft en utmaning med att komma ikapp Google. Microsoft med sin sökmotor Bing har varit efter hela tiden. Det här är en chans att vända på det.

TT: Hur påverkar det bolaget att Sam Altman nu kommer tillbaka och att delar av styrelsen byts ut?

— På en övergripande nivå känns det som de vill ha en styrelse som helt enkelt håller med Sam Altman mycket mer om hur man ska utveckla de kommersiella produkterna.

TT: Kan det här säga något om utvecklingen av AI mer generellt?

— Ett av syftena med Open AI från början var att det skulle vara en icke- vinstdrivande kraft som skulle vara ledande på AI-utveckling. Grundarna, däribland Elon Musk, såg massa risker med att AI helt skulle hamna i kommersiella händer.

— Jag tycker att man kan dra slutsatsen att utvecklar man en sån här teknik i Silicon Valley så kommer kommersiella aktörer på ett eller annat sätt att komma över tekniken. Som med allt annat inom kapitalismen kommer de som tjänar pengar på tekniken att försvara dess existensberättigande även om andra aktörer varnar för risker.

TT
/
/
/