2020 tillträdde Stefan Sjöstrand som vd för Skistar. Sedan dess har omsättningen ökat i en stadig takt.
2020 tillträdde Stefan Sjöstrand som vd för Skistar. Sedan dess har omsättningen ökat i en stadig takt. - Foto: Lars Pehrson/SvD/TT & Pontus Lundahl/TT

Skistars sjuka prisökning – så mycket dyrare har liftkorten blivit på 10 år

Skidjätten Skistar äger och driver mängder av anläggningar i Sverige och utomlands. Under de senaste åren har kunderna behövt betala mer för varje år, samtidigt som bolagets egna tillgångar och förmögenhet staplas på hög.


Det börsnoterade företaget Skistar äger och driver några av Sverige och Norges största och populäraste skidanläggningar. Bolaget grundades 1975 av de två bröderna Erik och Mats Paulsson och det har minst sagt gått bra för skidjätten genom åren.

Ilska mot Skistars höjda priser – nu bemöter de kritiken: "Är nöjda"

Skistars prisökning – så mycket kostar liftkorten

De senaste åren har man dock hamnat i rampljuset efter att ha höjt priserna på flera orter. Under sommaren 2023 lät man dessutom meddela att man kommer höja de genomsnittliga priserna på liftkort ännu en gång, nu med 5,4 procent för säsongen 2023/2024. Något som förklaras med bakgrund av ökade driftkostnader för bland annat el- och drivmedel.

Prisökningen innebär att kostnaden ökat med hela 5 700 kronor de senaste tio åren för en familj på två vuxna och två barn.

2013 låg nämligen avgiften för en familjs liftkort under en veckas tid på 4 700 kronor i genomsnitt. Förra säsongen kostade det i snitt 9 900 kronor och nu kommer kostnaden öka ytterligare för en veckas åkande i backen.

Hit reser svenskarna helst i vinter – populära resmålet toppar listan

Skidjättens saftiga tillgångar – så mycket omsätter Skistar

Bolaget, som har 600 anställda och omkring 2 400 säsongsarbetare varje vinter, lät tillsätta en ny vd i början av 2020. Stefan Sjöstrand tog då över rodret och enligt Alla bolag har intäkterna ökat i en rasande takt. 

Under 2020 redovisade man nämligen en omsättning på 2,4 miljarder kronor. Året efter visade samma stapel på strax över tre miljarder kronor. 

Och under 2022 kom man att ta ett rejält kliv när omsättningen uppmättes till hela 4,2 miljarder kronor, vilket är 1,8 miljarder mer än två år tidigare. 

Skistar redovisade även tillgångar som uppmättes till hela 7,9 miljarder kronor och ett rörelseresultat som skrevs till 865,6 miljoner kronor.

Med andra ord går det rätt bra för skidjätten Skistar.

/
/