Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, väntas börja sänka sina styrräntor nästa år. Arkivbild
Europeiska centralbanken (ECB), med chefen Christine Lagarde, väntas börja sänka sina styrräntor nästa år. Arkivbild - Foto: Michael Probst AP/TT

Marknaden säker: ECB sänker i april

Sannolikheten för att Europeiska centralbanken (ECB) efter aprilmötet 2024 har sänkt sina styrräntor med 25 punkter (0,25 procentenheter) är nu i princip 100 procent, om man tittar på prissättningen på räntemarknaden.


Samtidigt börjar allt fler tro att sänkningen kommer redan i mars, där sannolikheten just nu är uppe i 45 procent för en sänkning.

Synen på ECB-räntan nästa år har förändrats snabbt bland spekulanter och investerare på marknaden på senare tid, i takt med att inflationstrycket avtagit i eurozonen. Ned från över 10 procent i inflation i fjol till vad som väntas bli 2,7 procent i den första novemberberäkningen.

För lite drygt en månad sedan pekade prissättningen på marknaden mot att det skulle dröja till juni för ECB att sänka styrräntorna.

Totalt väntas ECB ha sänkt räntan med 113 punkter till slutet av 2024, enligt räntemarknadens prissättning. Det motsvarar fyra och en halv räntesänkningar på 25 punkter styck.

ECB:s styrräntor är en viktig faktor för Riksbankens penningpolitiska beslut och när det gäller Riksbanken räknar räntemarknaden just nu med minst tre räntesänkningar 2024, kanske mer.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.