Det har blivit allt vanligare för svenskar att köpa semesterhus eller bosätta sig permanent i Spanien. Särskilt vanligt är det bland pensionärer som söker sig till varmare klimat. Men samtidigt som flyttlasset går söderut, är det många som missar en viktig detalj – arvsreglerna.
Det är nämligen inte självklart vad som händer med bostaden i Spanien om ägaren avlider. Och om det inte är ordentligt reglerat i förväg, kan det bli både komplicerat och kostsamt för de efterlevande, det skriver Dagens PS.
Svensk lag kan gälla i Spanien
Både Sverige och Spanien omfattas av EU:s arvsförordning. Det innebär att du som svensk medborgare kan få svensk arvsrätt att gälla även för egendom som ligger i Spanien. Men för att det ska vara tydligt krävs ett juridiskt korrekt testamente där du uttryckligen väljer svensk lag.
Det räcker dock inte att bara ha anknytning till Sverige. Du måste antingen vara svensk medborgare eller ha din huvudsakliga hemvist i Sverige. Annars kan spansk lag bli tillämplig vid dödsfallet, något som kan skapa oväntade konsekvenser.
– Om ni tillbringar ungefär lika mycket tid i Sverige som i Spanien kan det uppstå en fråga om var ni har hemvist, säger Caroline Elander Knip, jurist specialiserad på internationell arvsrätt, till Svenska Dagbladet.
Viktigt med testamente
För att undvika framtida tvister är det bra att ta hjälp av en jurist och upprätta ett testamente med tydligt lagval. Det gör att både arvingar och myndigheter vet vad som gäller vid ett dödsfall. Det är särskilt viktigt om man äger fastigheter i flera länder.
Enligt EU:s regler är det numera hemvistprincipen, var du bor stadigvarande, som styr vilken lag som gäller. Medborgarskapet spelar mindre roll. Så om du faktiskt bor mestadels i Spanien, kan det innebära att spansk lag tillämpas på hela arvet.
Tänk på arvsskatten
Spanien har arvsskatt, vilket innebär att även om svensk lag gäller för arvsfördelningen, kan spanska arvsskatter fortfarande bli aktuella. Skattesystemet skiljer sig dessutom mellan regioner i Spanien, vilket kan göra det ännu mer snårigt.
– Jag upplever att svenskarna är tillbaka med besked och tar snabbare beslut än på flera år, säger Andreas Larsson, mäklare i södra Spanien, om det ökande intresset för att köpa fastigheter.