Vad händer med Viaplays innehåll?
Vad händer med Viaplays innehåll? - Foto: Jon Super/Gorm Kallestad/TT

Stor kris på Viaplay: Så påverkar det dig som tittare

Ett bolag i kris, med brist på pengar, uppskjutna rapporter och stora utförsäljningar av rättigheter. Vad innebär egentligen Viaplays kris för kunderna? Lite vet vi men mycket är fortfarande oklart.


Varför är Viaplay i kris?

Viaplay ville bli större och försökte växa i fler länder. Det gick inte så bra. Dyra satsningar misslyckades. Nu är krisen är ett faktum, och bolaget har fått till en nödplan för att få in nya pengar i bolaget för att överleva.

Simon Duffy, tillförordnad styrelseordförande för Viaplay förklarar att krisen beror på att : "alltför många av de investeringar som koncernen tidigare har gjort inte har realiserats som planerat eftersom flera av de affärsmodeller som de baserades på visade sig vara optimistiska”.

Brakförlust för Viaplay i ny rapport.

Vad innebär Viaplays kris för mig som kund?

Just för stunden ingenting. Men vad som händer med utbudet och vad som kommer att visas på Viaplay är högst oklart. Klart är att det på längre sikt blir färre egenproducerade storfilmer.

Betyder ägandet något för innehållet på Viaplay?

Det vet ingen någonting om ännu. Hur storägarna, Canal+ och PPF tänker göra med sitt innehav är ännu inte känt. Men Viaplay utvärderar nu om de ska sälja ut rättigheter till konkurrenter.

Kommer Viaplay att visa fotboll från Premie League framöver?

Just nu är ingen omedelbar förändring aviserad. Rättigheterna gäller fram till 2028. Hur det kan bli framöver är däremot högst oklart.

Inspelningen som nu är pausad–Kerstin Linden som Ronja och regissören Lisa James Larsson under inspelningen av tv-serien Ronja Rövardotter på Bohus Fästning i Kungälv. Arkivbild.

Vad händer med serierna på Viaplay?

Det vet man inte nu.

Viaplay har dock pausat planerade film- och tv-produktioner, som en ny tv-serie baserad på Astrid Lindgrens "Ronja Rövardotter". Dessutom har enstaka serier sålts.

Vad innebär krisen för mig som liten aktieägare?

Krisplanen innebär att bolaget får nya pengar från storägarna. Det görs genom en så kallad nyemission, som innebär att aktiernas värde späds ut. I det här fallet mycket. Småägarnas aktier blir helt enkelt en mindre del av bolaget, och storägarna får större kontroll.

Småägare får delta i en annan slags nyemission, och kan därmed vara med och "försvara" sina aktier, men då krävs att de deltar och stoppar in pengar.

Viaplay: Svårt att göra storfilm i Norden

TT
/