Teslagrundaren Elon Musk är starkt emot facklig organisering bland anställda. Arkivbild.
Teslagrundaren Elon Musk är starkt emot facklig organisering bland anställda. Arkivbild. - Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT

"Musk kommer inte ge sig"

Strejken mot Tesla har nu spridit sig utanför Sveriges gränser. Men att bilföretaget går med på IF Metalls krav om kollektivavtal är knappast troligt, menar experter. Det skulle vara en för stor risk för Elon Musk, säger den tyske branschgurun professor Ferdinand Dudenhöffer till TT.


Strejken mot Tesla går in på sin sjätte vecka. I nuläget ställer sig tio fackförbund bakom IF Metall och har gått ut i sympatistrejk, bland annat Danmarks största fackförbund 3F Transport som på tisdagen varslade om att en blockad även kommer införas i danska hamnar om bilföretaget inte tecknar kollektivavtal.

PÅ onsdagen varslade också Fellesforbundet, Norges största fackförbund inom privat sektor, om blockad mot leverans av Tesla-bilar, som en sympatiåtgärd med IF Metall.

Än så länge har förhandlingsförsöken mellan IF Metall och Tesla gått i stå. Att Tesla skulle ge med sig i konflikten och gå med på fackets krav är långt ifrån sannolikt, tror de experter som TT har pratat med.

— Om Tesla gör det kommer samma problem att uppstå i andra länder. Det skulle vara en för stor risk för Elon Musk, så därför kommer han inte att gå med på det, säger Ferdinand Dudenhöffer, som leder forskningsinstitutet CAR vid Duisburg-Essen-universitetet.

"Finns prestige i detta"

Hampus Engellau, fordonsanalytiker på Handelsbanken, håller med. Tesla och Musk vill till varje pris undvika den dominoeffekt som kan uppstå om Tesla går med på att teckna kollektivavtal i Sverige.

Bolaget har en historia av att starkt motsätta sig facklig organisering bland anställda. I februari i år sparkades ett 30-tal anställda i en fabrik i delstaten New York i USA för att ha drivit en facklig kampanj. Tesla hävdar däremot att avskedandet beror på "dåliga arbetsinsatser".

— För Tesla finns prestige i detta, i bemärkelsen att om man börjar sluta kollektivavtal på andra marknader har man öppnat upp för en ny våg av krav på kollektivavtal i USA, säger Hampus Engellau.

Det skulle också kunna finnas en viss möjlighet för att strejkviljan kan sprida sig till Tyskland i så fall, tror han. Enligt det tyska facket IG Metall har man under den senaste tiden sett en tillströmning av anställda på Teslafabriken utanför Berlin som vill gå med i facket på grund av dåliga arbetsförhållanden, skriver Reuters.

"Kan gå långt"

Strejken i Sverige kommer inte att påverka Tesla på ett globalt plan, när svenska marknaden bara motsvarar cirka två procent av Teslas totala försäljning, enligt Ferdinand Dudenhöffer.

— Problem med leveranserna för denna andel blir inte ett problem för Tesla när vissa leveranser kan göras senare eller om man hittar andra sätt att leverera bilarna, säger han.

Hampus Engellau tror att Tesla kan vara villiga att gå ganska långt för att inte ge med sig för IF Metalls krav. Möjligheterna att kringgå de olika fackens sympatiåtgärder kan spela in.

— Det är två stridbara parter som inte tänker ge sig, och var det slutar är omöjligt att säga.

TT: Kan Tesla välja att lämna den svenska marknaden om en överenskommelse inte nås?

— Tesla är ju trots allt Sveriges mest sålda bil och Sverige är också ett "tech-mecka" med en stor klimatprofil. Trots att det är en liten marknad volymmässigt är det ändå en prestigemarknad, så jag tror att man vill undvika det, säger Hampus Engellau.

TT
/
/
/
USA
/
Nästa artikel
Kinas export ökar
Senaste nytt

Protester när Sharif valdes till premiärminister

Har du fått det här mejlet? Nu varnar Försäkringskassan

Nu går Försäkringskassan ut och varnar allmänheten. Ett bluffmejl har gått ut till privatpersoner. I mejlet erbjuds elstöd för 2024, något som Försäkringskassan inte gör.

Vd: Vi vill bryta uran i Sverige

Regeringen och Sverigedemokraterna vill riva upp uranförbudet i Sverige. Ett bolag flaggar redan för att man vill bryta uran om stoppet hävs. Vi vill vara en uranproducent, säger Aura Energys vd Andrew Grove.

Dålig arbetsmiljö på jobbet? Då måste du göra det här

Att jobba övertid är inte helt ovanligt men för många kan det vara en extra börda att ha en chef eller kollega som ofta kräver fortsatt arbete även om dagen är slut. Nyheter24 har pratat med juristen på Akademikerförbundet SSR som ger sina bästa råd och tips på hur du då ska agera.

Drönare nedskjuten i Finska viken

Ryssland sköt ned en drönare i Finska viken, cirka 40 kilometer utanför S:t Petersburg, på lördagskvällen, rapporterar Ilta-Sanomat med hänvisning till ryska medier.

Fruktade smittor på väg – men ingen övervakar

1 timme sedan
Invasiva myggarter närmar sig Sverige – med fruktade virus som zika, dengue och nilfeber i bagaget. Men ingen har koll på var, om och när de dyker upp. De vektorburna virussjukdomarna står och knackar på dörren, men det finns inga avsatta medel för övervakning, säger myggforskare Anders Lindström.