Solna tingsrätt meddelade beslutet på torsdagen. Arkivbild.
Solna tingsrätt meddelade beslutet på torsdagen. Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Tesla nekas skyltar i väntan på dom

Amerikanska elbilstillverkaren Tesla får inte sina registreringsskyltar levererade av Postnord i väntan på ett slutgiltigt beslut. Det beslutade Solna tingsrätt på torsdagen.


Sedan slutet av oktober pågår en långdragen strejk mot Tesla, eftersom bilföretaget vägrar teckna kollektivavtal med IF Metall.

Tesla har stämt Postnord eftersom Postnord inte levererat bilföretagets registreringsskyltar, eftersom brevbärarna och andra anställda är medlemmar i fackförbund som sympatistrejkar mot biljättens konflikt med IF Metall.

I sitt yttrande till tingsrätten skrev Postnord att bolaget inte kan beordra sina anställda att dela ut post till Tesla.

"PostNords hållning i en konflikt som vi i grunden står utanför, har varit att strejkrätten är grundlagsskyddad och gäller därför över utdelningsplikten i Postlagen", skrev bolaget i ett pressmeddelande.

Tesla däremot skrev i sin stämningsansökan att Postnord agerat "närmast systemhotande" genom att bland annat "beslagta försändelser". Den amerikanska biltillverkaren sammanfattade det som en "riktad och rättsvidrig attack mot Tesla".

TT