Arlanda flygplats norr om Stockholm har de senaste årtiondena tappat mot till exempel Kastrup.
Arlanda flygplats norr om Stockholm har de senaste årtiondena tappat mot till exempel Kastrup. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Samordnare ska stärka Arlandas konkurrenskraft

Regeringen vill att Arlanda flygplats bättre ska kunna konkurrera mot Köpenhamnsflygplatsen Kastrup. En statlig samordnare ska föreslå åtgärder för att öka kapaciteten och förbättra tillgängligheten.


"Regeringens ambition är att stärka Arlandas konkurrenskraft och bidra till att flygplatsen får bättre möjligheter att utvecklas på ett långsiktigt hållbart sätt", säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) i ett pressmeddelande.

Det handlar bland annat om åtgärder för väg- och spårinfrastrukturen, transporter och kollektivtrafik.

Samordnaren Peter Norman har tidigare lett två utredningar om att utveckla flygtrafiken. Slutsatserna blir underlag för regeringens beslut om den nationella infrastrukturplanen för 2026–2037.

"Vi kommer att vara positiva till alla åtgärder som förbättrar Arlandas förutsättningar till att återigen bli en internationell flygplats av hög klass. Det behöver Stockholm, näringslivet och hela Sverige", säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare, i ett pressmeddelande.

Uppdraget ska redovisas senast i maj 2025.

TT
/