Bilhall och bränslepump
Det våras för dieselbilarna tror bilhandlarna - Foto: TT/Collage

Nu kan dieselbilarna öka i värde – tack vare billigare diesel

Vid årsskiftet sjönk dieselpriserna med runt fyra kronor, och nu spår flera bilhandlare ett uppsving i priserna på begagnade dieselbilar


Anledningen till den stora nedgången är att reduktionsplikten är lägre från och med årsskiftet.

Sänkningen gäller även för bensin, vars pris sjönk med runt en krona vid tolvslaget på nyårsafton.

Uppsala Nya Tidning har pratat med ett antal bilhandlare som spår att den billigare dieseln kommer att leda till högre priser på begagnade bensin- och dieselbilar.

Kan få ett uppsving

– Dieselbilarna kan definitivt få ett uppsving av att det blev så otroligt mycket billigare, säger Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil, till UNT.

Enligt statistik från Bilpriser, som är systerbolag med Kvd, är begagnade bensin- och elbilar de som har ökat mest i pris sedan 2015 då man började sina mätningar.

Priserna på dieselbilarna har också ökat under samma period, men inte i samma utsträckning.

Morgonmänniskor är bättre bilförare

Kan påverka elbilar negativt

Innan dieselpriset sänktes har dieselbilar varit svårsålda enligt Tord Lundh, försäljningschef på Toyota Uppsala, men så länge dieselpriset håller sig under 20 kronor litern tror han att försäljningen kan öka.

Lundh tror också att de lägre bränslepriserna kan påverka försäljningen av elbilar, som har försvagats betydligt efter att miljöbonusen på 70 000 kronor slopades under 2022.

Efter detta stannade privatmarknaden för elbilar upp totalt enligt Lundh, som säger att de enda som köper elbilar i dag är företag med policys som kräver att de kör elbil.

Att bensin- och diesel nu är billigare menar han gör att elbilarna är allt svårare att räkna hem ekonomiskt.

Sveriges bilpark blir allt äldre – ett problem för miljön

Handlarna inte eniga

Att dieselbilarna kommer gynnas kraftigt över elbilarna håller dock inte alla med om.

Erik Gustavsson, delägare av BG Motor i Tierp och Uppsala, tror också att begagnatmarknaden kommer att påverkas av bränslepriserna, men menar att intresset för elbilar ändå kommer att finnas kvar.

Gustavsson lyfter att även elpriserna har sjunkit på senare tid, och menar att de som vill köra elbil kommer att fortsätta med det. Han menar också att bilvalet till stor del beror på var man bor, då en elbil eller hybrid fungerar bra för många men sämre för andra.

Här är världens dyraste Koenigsegg – kostar 123 miljoner

Kunderna hänger inte med 

Erik Gustavsson tror också att de snabbt skiftande bränslepriserna gör det svårt för kunderna att hänga med i svängarna.

– Det är klart att man skulle vilja ha lite mer av en röd tråd från de som bestämmer över oss. Det blir förvirrat när det ett år är bra att ha el och nästa går dieselpriserna ner. Det är svårt att hänga med, det tror jag många känner, säger Erik Gustavsson till UNT.

Bilägare? Här är enkla misstagen som ger dig dyra böter i vinter

Bil