Så kan du maxa din pensionärsbudget 2024.
Så kan du maxa din pensionärsbudget 2024. - Foto: Janerik Henriksson/TT & Fredrik Sandberg/TT.

Så kan du maxa din pensionärsbudget 2024

När kostnaderna ökar kan det bli svårare att hushålla med sin ekonomi. Konsumentverket har nu kommit ut med en ny rekommendation om hur man hushåller bäst – med en snål budget.


Efter en inflation blir det inte precis lättare att tampas med en snål budget. Konsumentverket har räknat fram en budget för den som lever på en pensionärsbudget. Trots bostadstillägg kan den ekonomin vara svår att få ihop. 

Nya knepet: Så får du reda på din pension för 2024 redan idag

Maten är 11 procent dyrare 2024

Har man tur kanske det finns många matbutiker i närheten där det där att jämföra priserna. Men matvarorna har stigit i pris sedan förra året då Konsumentverket räknade med en summa på 3 000 kronor till mat varje månad. I år är maten 11 procent dyrare. 

Stora pensionsändringen: Så kan du få 500 kronor mer i månaden – livet ut

För yngre personer som är 18-30 år beräknas matkostnaderna ligga på närmare 4 000 kronor per månad. För pensionärer rekommenderar Konsumentverket att 3 330 kronor av budgeten går till mat. 

Misstagen du ska undvika inför pensionen 2024: "Uppenbar risk"

Individuella och gemensamma kostnader

Individuella kostnader såsom kläder, fritid, mobiltelefon och hygienprodukter beräknas kosta 2 100 kronor i månaden för pensionären. Samma siffra för hushållets gemensamma kostnader beräknas ligga runt 9 000 kronor. Där ingår hemförsäkring, vatten, hemutrustning, gemensamma mobilabonnemang och hushållsel.

Och summan? Den hamnar på omkring 14 430 kronor. 

Så mycket höjs pensionen 2024: De får 1 000 kronor mer i månaden

Källa: Konsumentverket, minpension.se.