Genom ett aktivt val kan du öka pensionen med flera hundralappar.
Genom ett aktivt val kan du öka pensionen med flera hundralappar. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Janerik Henriksson/TT

Stora pensionsändringen: Så kan du få 500 kronor mer i månaden – livet ut

Efter flera pensionshärvor har myndigheten Fondtorgsnämnden granskat och sett över ett nytt premiepensionssystem. Det nya systemet kommer göra det möjligt för dig att öka pensionen med 500 kronor i månaden – livet ut.


Under våren 2024 godkänns de första fonderna i det nya premiepensionssystemet. De nya fonderna, som tas fram efter en omfattande utredning som pågått under flera år, ska upprätta förtroendet efter skandalerna runt bland annat Allra och Falcon Funds.

– Det är en historia som plågat premiepensionen och som absolut inte får inträffa igen. Vi städar ut väldigt många bolag och att gå till ett anbudsförfarande höjer tryggheten ännu mer, säger Erik Fransson på den statliga myndigheten Fondtorgsnämnden till Sveriges Radio.

Så fungerar efterlevandepension – och då kan du ha rätt till ekonomiskt stöd

Så kan du öka pension med 500 kronor i månaden

Utredningen gällande det nya pensionssystemet har pågått i flera år och fonderna i ppm-systemet kommer att ersättas med de fonder som granskats och vunnit upphandlingar som genomförts av den statliga myndigheten. Målet är att fonderna ska vara tryggare, hållbarare och mer lönsamma.

De nya förändringarna kommer dessutom innebära att du kan få 500 kronor mer i plånboken – varje månad, livet ut. Det du behöver göra för att få en ökad pension är att aktivt välja ppm-fond utanför förvalet. 

– Det går aldrig att garantera något om framtiden, men vi är förhoppningsfulla om att vi, även på prisnivå, ska leverera ett fondtorg där den genomsnittliga avgiften är lägre än den är i dag.

Det är dock fondavgifterna som avgör hur mycket du får ut i pension. De nya fonderna förväntas, enligt Fondtorgsnämnden, vara fastställda till 2026.

39,5 miljarder kronor betalades ut – så fördelades sjukpenningen

/