Risk för storkrig
Taipei, Taiwan varnar för kinesiska missiler under presidentvalet. - Foto: Ng Han Guan/AP

Nya storkriget lär kosta Sverige 600 miljarder: "Armageddon"

Om Kina invaderar Taiwan skulle det få katastrofala kostnader både i form av mänskligt lidande – och för världsekonomin.
– Som ett ekonomiskt kärnvapenkrig. Armageddon. Så destruktivt kan det bli, säger Alexis von Sydow på Utrikespolitiska Institutet.


Taiwan och Kina

Innan Mao Zedongs kommunistiska revolution i Kina 1949 var nuvarande Taiwan en del av Kina. Efter revolutionen blev Taiwan självstyrande under partiet Guomindang. Kina vill annektera Taiwan som en återförening av Kina, medan Taiwan vill behålla sitt demokratiska statsskick. Källa: Utrikespolitiska Institutet

Ett eventuellt storkrig mellan Kina och Taiwan kan kosta världsekonomin över 10 procent av BNP, enligt experter.

– Som ett ekonomiskt kärnvapenkrig. Det här är så destruktivt det kan bli, säger Alexis von Sydow till Nyheter24.

Han är analytiker på Utrikespolitiska Institutet i Stockholm.

Taiwan har mer eller mindre monopol på de mest avancerade microchippen och ligger i världens absoluta framkant. Ett krig skulle leda till att hela den exporten försvinner. Många verksamheter i världen skulle stanna helt. Lägg till det ekonomisk krigföring och utebliven handel mellan Kina och västvärlden så kommer vi upp i de här siffrorna.

10 procent av BNP: Hisnande

För Sverige motsvarar 10 procent av BNP hisnande 600 miljarder kronor. Det motsvarar summan för Sveriges hela rättsväsende, sjukvård, polis, militär, bistånd till utlandet, tull, utbildning, internationella samverkan, EU-medlemskap och landets energi/miljöpolitik för ett helt år. Siffrorna är tagna från Regeringens hemsida.

I världsskala motsvarar en tiondel av BNP över 10 000 miljarder amerikanska dollar, eller 100 000 miljarder svenska kronor.

Siffrorna är framtagna av Bloomberg, som menar att även en begränsad konflikt i form av en handelsblockad som inte resulterar i en kinesisk invasion av det lilla öriket Taiwan, skulle ha enorma konsekvenser på världsekonomin.

– För världsekonomin skulle det här vara rena armageddon. Det är faktiskt så illa. Inte ett land på jorden skulle klara sig undan detta. Taiwan skulle få ta den första smällen, men hur illa det än går för själva Taiwan skulle det blekna i jämförelse med den globala katastrof som skulle uppstå.

Risken för en väpnad konflikt mellan Kina och Taiwan har Nyheter24 skrivit om tidigare.

Högteknologiskt litet land

På grund av Taiwans viktiga roll i försörjningskedjan för högteknologiska delar av kretskort som används över hela jordklotet, skulle även en handelsblockad runt Taiwan leda till en ekonomisk katastrof. För världsekonomin uppskattas ett tapp på 5 procent av jordens BNP.

Det motsvarar 50 000 miljarder svenska kronor – ungefär det som hela coronapandemin uppskattas ha kostat – på ett år.

– En handelsblockad där Kina slår en ring runt ön och blockerar landets hamnar för att svälta dem till kapitulation är ett mer troligt scenario. Men även det skulle ses som en krigshandling och sannolikt leda till upptrappning, säger von Sydow.

Missilvarning

Senast på tisdagen tjöt flyglarmen i Taiwans huvudstad Taipei efter att Kina avfyrat raketer i öns närområde. Man sköt nämligen upp en ny satellit, rapporterade Wall Street Journal. Befolkningen fick ett felaktigt meddelande från landets myndigheter, som varnade för att kinesiska stridsmissiler flög över landet.

I veckan går landet till presidentval, vilket Nyheter24 tidigare rapporterat om.

Val i Taiwan 

Risken för krig med den kommunistiska diktaturen på fastlandet ligger som en våt filt över valkampanjerna, skriver Bloomberg.

Perioden mellan valet den 13 januari och tillträdesdatumet för den nya regeringen är en period av förhöjd risk i landet, där man kan räkna med upptrappade hot och exempelvis cyberattacker, skriver Bloomberg.

Både den kommunistiska diktaturen i Peking och Taiwans nära allierade i Washington DC följer valet noggrant, skriver bland annat CNBC.

En invasion skulle mest största sannolikhet även dra in USA i konflikten.

Som Ukraina

Det har gjorts liknelser mellan Rysslands invasion av Ukraina och Kinas eventuella invasion av Taiwan. När Ryssland invaderade Ukraina svarade väst med blockader och sanktioner mot Vladimir Putins Ryssland.

Men Kinas ekonomi är tio gånger större än Rysslands och effekterna skulle därför bli enorma för västländerna. 

– Konsekvenserna skulle bli mycket allvarliga, säger Alexis von Sydow.

Men det finns en ljusglimt i mörkret, menar han.

– Vi ska inte övedriva sannolikheten för invasion eller ens blockad. Kina har troligen inte den militära kapacitet som krävs.

Dessutom har Kina mest att förlora på det ekonomiskt. Västvärlden skulle troligen införa sanktioner likt de man införde mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina.

– Kina är medvetet om konsekvenserna och det talar emot en kinesisk invasion, säger Alexis von Sydow.

/
/
/
/