Viaplay Groups ägare ska ta ställning till en krisplan som kraftigt späder ut deras ägande på en extra stämma. Arkivbild
Viaplay Groups ägare ska ta ställning till en krisplan som kraftigt späder ut deras ägande på en extra stämma. Arkivbild - Foto: Janerik Henriksson/TT

Grönt ljus för dramatisk krisplan för Viaplay

Den krisdrabbade strömningstjänsten Viaplays ägare har på en extra stämma sagt ja till en omstridd och dramatisk räddningsplan för bolaget. "Samtliga föreslagna beslut godkändes", skriver Viaplay i ett pressmeddelande.


Viaplays B-aktie lyfter med drygt 8 procent på Stockholmsbörsen efter beskedet. Inför beskedet hade aktien dock tappat nästan 98 procent på ett år till följd av bolagets hårt trängda läge.

Ägarna – däribland storägaren Schibsted – har med stämmobeslutet godkänt ett upplägg som innebär att de genom en serie nyemissioner ger bort nästan hela sitt inflytande över bolaget till de nya huvudägarna: franska Canal Plus och tjeckiska PPF.

Delar miljarder aktier

Canal Plus och PPF kommer enligt Viaplay efter emissionerna att ha drygt 1,3 miljarder B-aktier var och har därmed 29,3 procent av rösterna var.

Viaplay vill genom emittering av nya aktier i en serie emissioner dra in över fyra miljarder kronor i nytt kapital. I krisplanen ingår även en stor skuldrekonstruktion, vilket fordringsägare öppnade för på ett möte i måndags.

Norska Schibsted – som bland annat också äger Blocket, Aftonbladet och Svenska Dagbladet – köpte så sent som i september in sig som storägare i Viaplay och äger drygt 10 procent av aktierna.

Satsningen kostade cirka 380 miljoner kronor och det är oklart hur mycket dessa aktier kommer att vara värda när Viaplays serie av emissioner som nu står för dörren är avslutad.

— Vi tittar på våra möjligheter i denna process och kommer att komma tillbaka med besked till marknaden när vi tycker det är rätt att göra det, sade Jann-Boje Meinecke, chef för investerarrelationer på Schibsted, inför stämman.

Schibsted deltog inte fysiskt

Schibsted deltog inte fysiskt på stämman, utan valde som många andra ägare att poströsta.

Medier var portade från stämman.

"Vi har ingen plan att kalla till en presskonferens och avvaktar intervjuer med anledning att detta är ett steg i den längre rekapitaliseringsprocess vi befinner oss i", skriver Viaplays pressavdelning i ett mejl till TT.

Viaplays krishantering har fått kritik, bland annat av Aktiespararna.

Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna, är kritisk till att bolaget inte i ett tidigt skede har klargjort hur illa det sett ut för bolaget och dess ägare, för att guida alla småsparare som drabbas när värdet av deras aktier späds ut.

— Nu har vi ett blodbad, där bolaget förhoppningsvis får behålla sitt huvud, sade han inför stämman.

TT
/