Volvo Cars vd Jim Rowan har sett hur bolagets aktie fallit kraftigt under det senaste året. Arkivbild.
Volvo Cars vd Jim Rowan har sett hur bolagets aktie fallit kraftigt under det senaste året. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Stark börsdag – men Volvos kräftgång fortsätter

Stockholmsbörsen gick i mål på fredagskvällen med en en klar uppgång – och avslutade handelsveckan på plus. Men börsyran smittade inte av sig på biltillverkaren Volvo Cars som fortsatte sin resa nedåt.


Spänningarna i Röda havet och det stigande oljepriset fick ingen märkbar påverkan på Stockholmsbörsen. Breda OMXS-indexet steg 1,1 procent, samtidigt som OMXS30-indexet med de 30 mest omsatta aktierna steg 0,8 procent.

Det glada börshumöret förklaras bland annat av svagare producentprisstatistik än väntat från amerikanskt håll och en sjunkande ränta på den amerikanska tioåriga statsobligationen.

Fastighetsbolaget SBB, som slaktades på börsen under förra året, fanns bland dagens vinnare på OMXS30-indexet med en uppgång på 3,5 procent, följt av verkstadsjätten Sandvik och hygientillverkaren Essity som lyfte 1,8 respektive 1,6 procent.

Bland förlorarna på OMXS30-listan utmärkte sig vitvarujätten Electrolux som backade 3,7 procent efter en vinstvarning för fjärde kvartalet i fjol. På börsens breda index fortsatte nedgången för Volvo Cars som tappade 2,8 procent. Aktien närmar sig nu hälften av värdet vid börsnoteringen 2021.

Dagens uppgångar innebär att OMXS-indexet steg 1,1 procent under handelsveckan som helhet.

De ledande Europabörserna steg på fredagen i linje med Stockholmsbörsen.

TT