Försäljningen av bostäder sjönk kraftigt under 2023. Arkivbild.
Försäljningen av bostäder sjönk kraftigt under 2023. Arkivbild. - Foto: Mike Stewart/AP/TT

Lägsta bostadsförsäljningen i USA sedan 1995

Bostadsförsäljningen i USA under förra året dök till den lägsta nivån sedan i mitten av 90-talet, rapporterar CNBC. Höjda bolåneräntor pekas ut som förklaring till nedgången.


Sammanlagt såldes knappt 4,1 miljoner bostäder under 2023, som är den lägsta årssiffran sedan 1995, rapporterar CNBC med hänvisning till mäklarorganisationen National Association of Realtors (NAR).

Försäljningen av tidigare ägda bostäder sjönk i december med 6,2 procent jämfört med december 2022, och hamnade på den lägsta sedan i augusti 2010. Samtidigt steg utbudet av bostäder till salu med 11,5 procent jämfört med månaden innan.

CNBC noterar att statistiken släpar efter, och att decembersiffrorna troligtvis baseras på försäljningar som gjordes i oktober och november när räntorna på bostadslån i USA var högre än i dag.

NAR:s chefsekonom Lawrence Yun säger i ett pressmeddelande att december troligtvis kommer att innebära en bottennivå i statistiken, och att försäljningen väntas stiga under 2024 till följd av sänkta räntor.

"Bolåneräntorna är betydligt lägre än för bara två månader sedan, och utbudet väntas öka under kommande månader", säger Yun.

Försäljningen av bostäder är en indikation på hur ett lands ekonomi mår.

TT
/
USA