Rebeller sjöss Suez Skogsindustri svensk
Röda havet plågas av Iranstödda rebeller till sjöss. En amerikansk ubåt till höger - Foto: AP

Iranstödda rebeller till sjöss slår mot svensk skogsindustri

​Svenska skogsföretag säljer stora mängder timmer till Asien – i vanliga fall. Men Iranstödda huthirebeller till sjöss lamslår transporterna över Röda Havet, vilket gör att transportkostnaderna både fördubblats och tredubblats på bara några få månader.


Svenska skogsföretag säljer stora mängder timmer till Asien – i vanliga fall. Men Iranstödda huthirebeller till sjöss lamslår transporterna över Röda Havet, vilket gör att transportkostnaderna både fördubblats och tredubblats på bara några månader.

Röda havet under attack

Röda havet ligger mellan Afrikas kontinent från Mellanöstern, och flera västerländska fartyg har angripits och kapats av rebellerna och därför har Suezkanalen stängts för transporter.

Det rapporterar Affärsvärlden. Tidningen har talat med Christian Nielsen som är marknadsanalytiker på Skogsindustrierna.

Det är den bransch som drabbats hårdast av Suezkanalen som stängts för transporter.

Snabba vändningar

Så sent som i höstas var det ett helt annat läge. Då gick exporten på högvarv och i vanliga fall omsätter industrin 25 miljarder kronor i exporter till Asien via Suezkanalen – en åttondel av hela skogsnäringens export på ett år.

Nu måste istället containrarna fraktas skeppas på en 30 dagar lång rundtur kring hela Afrikas kontinent.

Utplånade vinstmarginaler

Vinstmarginalerna för exporten österut har fullständigt utplånats av omständigheterna.

Suezkanalen är även en viktig getingmidja för importer till Sverige från Asien – och nu när den är stängd innebär det fördubblade kostnader för importvaror som tar den vägen.

Getingmidjan

Affärsvärlden har talat med handelsminister Johan Forssell (M):

– Jag tycker svenska företag har varit väldigt framgångsrika med att styra om transporterna på kort tid. Sen kan man ju säga att det har man lyckats göra för att det finns ledig kapacitet, säger han.

Men om handelshindret består kan det få allvarliga konsekvenser för svensk skogsindustri och i förlängningen Sveriges ekonomi.

Hamas och Israel

– Den stora frågan här är om det här kommer hålla i sig en månad till, tre månader, sex månader eller ett år?

Det blir också värre av situationen i Mellanöstern som fullständigt destabiliserats sedan Hamas blodiga attack mot Israel, och det följande kriget som pågått i 4 månader och som kostat uppskattningsvis 25 000 människor livet, enligt Rädda Barnen.

I takt med att fler länder dras in i konflikten och den humanitära krisen förvärras blir farlederna farligare österut.

Kan gynna Ryssland

De dyrare transportkostnaderna kan göra produkterna blir dyrare för kunden i Asien, men det kan också leda till att kunderna väljer andra exportländer – som Ryssland.

– På trävarusidan har man oftast kommit överens att man delar på den ökade kostnaden mellan kund och leverantör. Medan på massa- och papperssidan har man insett att det är en kostnad som leverantören får ta och att man i dagsläget inte har någon möjlighet att skicka vidare den på kunderna i Asien, säger Chrisian Nielsen till Affärsvärlden.

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!