Super Bowl Taylor Swift Travis Kelce
Taylor Swift och NFL-spelaren Travis Kelces romans ger extra klirr i kassan för Super Bowl. - Foto: AP / Frank Franklin

Sjuka summan: Taylor Swift i publiken en miljardvinst för Super Bowl

Super Bowl drog in nästan 4 miljarder kronor extra – bara för att Taylor Swift tittade på den amerikanska fotbollsfinalen.


Taylor Swifts pojkvän är NFL-spelaren Travis Kelce. Det gjorde att Super Bowl drog in miljarder extra i kassan.

MISSA INTE: Fatala fadäsen med halvledare kan kosta Sverige miljarder

Hejar på sin flamma

I fjol sågs finalen av 114 miljoner människor, vilket gör Super Bowl till världens mest sedda och sända teveprogram. Men en anledning till att ännu fler troligen sett matchen i år är att artisten Taylor Swift var där för att heja på sin flamma.

Enligt Sport Business Journal har antalet tittare ökat med sju procent i år jämfört med säsongen innan, och att särskilt kvinnors intresse för matcherna ökat. Fler kvinnor har sett på Super Bowl än någonsin de senaste 22 åren.

Swift-ekonomin

Det finns en Taylor-effekt på ekonomin i alla städer där hennes turné The Eras Tour dragit fram. Det är den första lajvkonsertturnén som sålt biljetter för över en miljard dollar.

Det motsvarar över hissnande 11 miljarder svenska kronor.

Konserterna leder till enorma tillskott till det lokala näringslivet där hon drar fram – i form av restaurangbesök och hotellnätter med mera.

Börsen följer kurvan

Börsen följer dessutom Taylorkurvan – när filmen om hennes turné släpptes gick aktien i filmbolaget upp med över 10 procent.

Det rapporterade CNN.

3,5 miljarder extra

Därför är det inte märkligt att tänka att även Super Bowlfinalen fick draghjälp av att Taylor Swift deltog som åskådare.

"Den amerikanska varumärkeskonsultfirman Apex Marketing Group har räknat ut hur mycket pengar Taylor Swifts och Travis Kelce medieexponering faktiskt är värd för NFL. De uppskattar värdet till 331,5 miljoner dollar", skriver Svenska Dagbladet och hänvisar till amerikanska Quartz.

Det motsvarar knappt 3,5 miljarder svenska kronor.

Femdubbel försäljning

Man baserar uppgifterna på att antalet rapporteringar om NFL kopplat till Taylor Swift i media sedan hon gick på sin första match för säsongen den 24 september, och försäljningsstatistik av exempelvis Travis Kelces matchtröjor – som ökat med 400 procent sedan förra säsongen.

Läs mer om Taylor Swift och ekonomi:

Så blev Taylor Swift en ekonomisk maktfaktor

Fansens oro över Taylor Swift efter klippet på Travis Kelce: "Spring"

Här kysser Taylor Swift sin segrare

Ska Taylor Swift hinna till Super Bowl?

Därför får Taylor Swift Trumphögern att se rött

/
/
/
USA
/
NFL