Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen - Foto: Johan Nilsson/TT

SKR: Stödet till arbetslösa duger inte

Många arbetslösa saknar helt insats och få får den hjälp de behöver efter Arbetsförmedlingens omorganisation. Ett par timmars stöd i veckan duger inte, slår Sveriges kommuner och regioner (SKR) fast i en ny rapport.


Fakta: Rusta och matcha

Rusta och matcha är en tjänst för personer som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen en längre tid. Tjänsten ger möjlighet att välja en leverantör för att få stöd i jakten på jobb eller utbildning.

Totalt hade knappt 14 procent av de inskrivna stöd genom tjänsten i september 2023. Det motsvarar 45 000 av drygt 330 000 arbetslösa.

Cirka 33 procent av deltagarna i Rusta och matcha hade gått vidare till arbete eller studier efter fyra månader i den senaste mätningen, en nedgång jämfört med tidigare mätningar.

Majoriteten av deltagarna fick en–två timmars stöd per vecka.

20 procent av mindre tätorter och 43 procent av landsbygdskommuner med besöksnäring saknar leverantör med fysiskt kontor.

Källa: SKR:s rapport "Erfarenheter från fyra år med Arbetsförmedlingens leverantörer"

— Statens insatser genom Arbetsförmedlingen och dess leverantörer räcker inte till för individer som står långt ifrån jobb, säger Roy Melchert, chef för arbetsmarknadssektionen på SKR.

Rapporten, som bygger på en undersökning gjord av konsultföretaget Ramboll, fokuserar på hur rätt stöd ska kunna säkras för långtidsarbetslösa.

I den granskas Arbetsförmedlingens tjänst Rusta och matcha, ett flaggskepp som tillkommit efter myndighetens omorganisation 2019. Via tjänsten väljer arbetslösa en fristående leverantör av aktiviteter. En av sju inskrivna hade stöd den vägen i september i fjol.

"Samma stöd till alla"

Undersökningen visar att majoriteten, 56,5 procent, av alla inskrivna på Arbetsförmedlingen i september helt saknade insats.

Bland de inskrivna som bedöms ha en lägre chans än 50 procent att få ett osubventionerat arbete inom sex månader hade bara 47,4 procent, 135 500 av 286 000 personer, någon form av insats.

För det stöd som ges handlar det för majoriteten av deltagarna i Rusta och matcha om en–två timmar i veckan.

— Det är liten omfattning i tid och det är ungefär samma stöd till alla, säger Melchert.

Den geografiska spridningen är också dålig med få leverantörer på landsbygden och på mindre orter.

Frustrerade kommuner

Ett annat problem är att kommunernas frivilliga stödinsatser riskerar att avbrytas.

— Individerna är då också inskrivna hos Arbetsförmedlingen och rycks från en pågående sammanhållen insats hos kommunen till exempelvis Rusta och matcha, säger Roy Melchert.

— Många som står långt ifrån arbetsmarknaden har ett behov av ett sammansatt stöd som Arbetsförmedlingen i dag inte kan ge med sina upphandlade tjänster. Det finns en stor frustration hos kommunerna.

Rapporten är ett underlag för regeringens arbete att ta fram ett obligatoriskt aktivitetskrav för arbetslösa med ekonomiskt bistånd, vilket kommer att öka kommunansvaret.

— Vi kan inte ha det som i dag, att individer rycks bort via Arbetsförmedlingens beslut från bra kommunala insatser.

TT
/