Kakaobönder i Västafrika får bara en liten del av det pris som chokladtillverkare betalar på råvarubörserna i London och New York. Arkivbild
Kakaobönder i Västafrika får bara en liten del av det pris som chokladtillverkare betalar på råvarubörserna i London och New York. Arkivbild - Foto: Diomande Bleblonde AP/TT

Varning för extrema prisnivåer på kakao

Efter en historisk topp på 6 001 dollar per ton i tisdags – dagen före chokladhögtiden Alla hjärtans dag – har världsmarknadspriset på kakao fallit något. Men hedgefonder satsar hårt på att priset ska vända upp mot nya rekordhöjder.


— Hedgefonderna är inte orsaken till prisökningarna. Men då det är liten omsättning på denna marknad kan de förstärka motiverade prisuppgångar till extrema nivåer, säger Martijn Bron, som ansvarar för kakaoaffärerna på handelshuset Cargill, till tidningen Financial Times.

Kakaopriset på råvarumarknaderna i London och New York har mer än fördubblats på ett år. Det förklaras främst av ogynnsamt väder och sjuka kakaoträd, som har gett ovanligt dåliga skördar.

Ovanpå detta kommer hedgefonderna, som sedan slutet av 2023 har byggt upp positioner på 8,7 miljarder dollar (drygt 90 miljarder kronor) på terminsmarknaden som utgår från att kakaopriset ska upp ännu högre, enligt tidningen.

Enligt råvarubörsen CFTC är hedgefonderna positionering den största i sitt slag hittills på kakaomarknaden.

Kakaoträdet härrör från Sydamerikas regnskogar, men odlas i dag främst i Västafrika.

TT
/