Under Januari uppnådde Sverige rekordhöga konkursnivåer.
Under Januari uppnådde Sverige rekordhöga konkursnivåer. - Foto: Jessica Gow/TT, Unsplash

Rekordmånga konkurser i år – värst drabbade regionen

Ny statistik från Syna Upplysningar visar att antalet konkurser har ökat till rekordhöga nivåer över hela landet under januari månad.


Rekordmånga konkurser under januari månad

Enligt Syna Upplysningar har antalet konkurser i Sverige nått rekordhöga nivåer under januari månad. Statistik visar en ökning med 65% jämfört med samma period förra året, med över 1000 konkurser registrerade över hela landet. Under 2023 som helhet ökade antalet konkurser med 33% jämfört med 2022, med totalt 8196 konkurser.

LÄS MER: Därför gick klassiska korvjätten i konkurs efter 129 år

Regionen som drabbas mest

Den värst drabbade regionen är Stockholms län, där konkurserna ökade med 130% i januari. Västra Götaland har också sett en ökning med 31% under samma period. Karl Stjerna, VD för Syna kommenterar statistiken:

– Det är framför allt bygg- och fastighetsbranschen som har problem som en följd av minskat byggande och ett högt ränteläge. Även inom restaurangbranschen är det många som kämpar för sin överlevnad när hushållen håller allt hårdare i plånboken. Företag inom transportsektorn har det också bekymmersamt, förklarar han och fortsätter:

– Vad som behövs nu är fler positiva signaler. Att inflationen tycks vara på väg ner är lovande, men kan snabbt förändras beroende på vad som framför allt händer i vår omvärld. Signaler om sänkta räntor är en annan, vilket dock förutsätter att inflationen stabiliseras på en låg nivå.

LÄS MER: Konkurs på anrika adressen: Miljardbolaget mitt i city

LÄS MER: Vitvarujätten slår igen – efter miljonförlust

LÄS MER: Omtyckt The Body Shop-butik går i konkurs

Informationen och texten i artikeln är framtagen med hjälp av AI-verktyg. Den är därefter bearbetad och faktagranskad av Nyheter24.