Birgitte Bonnessen Swedbank penningtvätt korruptionsbrott
Swedbank-chefen Birgitte Bonnessen friades i svenska domstolar. Men brott kan ha begåtts på andra håll. - Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT och Fredrik Persson/TT

Fulspel och rackartyg: Swedbank mot 30 miljarder i böter

Swedbank åkte fast i Sveriges största penningtvätthärva. Efter fem år ska ärendet upp i amerikanska domstolar, och det kan kosta banken många miljarder.
– Swedbank har lyckats bryta mot den amerikanska korruptionslagstiftningen, penningtvättlagstiftningen som sanktionslagstiftningen, säger advokaten Peter Utterström.


Advokaten Peter Utterström är insatt i den amerikanska korruptionslagstiftningen och har följt fallet Swedbank. Bötesbeloppet kan bli väldigt stort, säger han.

MISSA INTE: Experten krossar myten: Höjda inkomster EFTER pension

Bryter mot lagen

– Men Swedbank har lyckats bryta mot såväl den amerikanska korruptionslagstiftningen, penningtvättlagstiftningen som sanktionslagstiftningen. Det är en giftig kombination i USA.

Det rapporterade Svenska Dagbladet.

Fulspel och rackartyg kan kosta 30 miljarder

Den amerikanska utredningen har pågått i fem år. Mörkläggning och regelbrott kan kosta Swedbank över 10, kanske så mycket som 30 miljarder kronor i böter för sitt fulspel och sina rackartyg, skriver tidningen.

I februari 2019 avslöjade SVT:s Uppdrag Granskning att ryska konton kunnat tvätta pengar via Estland med hjälp av Swedbanks bankkontor i landet.

Polisens räd mot storbanken

Snart därefter sparkade banken sin vd Birgitte Bonnesen, efter att svensk polis gjort gryningsräder mot Swedbanks kontor, rapporterar Wall Street Journal.

Banken dömdes av Finansinspektionen till en av de högsta sanktionsavgifterna någonsin: 4 miljarder kronor.

"Svindleri"

Bonnesen själv åtalades för grovt svindleri och grov marknadsmanipulation.

Hon friades i fjol på samtliga punkter i svenska domstolar, vilket överklagas av åklagaren som inte alls blev nöjd. Det rapporterade Finansliv då.

Kan bli 30 miljarder

Advokaten Peter Utterström är övertygad om att Swedbank kommer få böta stora belopp i Usa, men kan inte säga någon exakt summa.

– Om det leder till 10, 20 eller 30 miljarder i böter är omöjligt att säga, säger han till Svenska Dagbladet.

Läs mer om ekonomi:

Amazon återbetalar gästarbetare i Saudiarabien

Hopp om ljusning i tysk ekonomi

Experten krossar myten: Höjda inkomster EFTER pension

Bolaget överger Biancas skönhetsimperium – om fyra veckor

/
/
/
USA
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Luleå

Ica-chefens avslöjande smygbild: "Händer flera gånger i veckan"

Att arbeta på Ica innebär att du dagligen möter kunder från landets alla hörn och kanter. Och ibland får bevittna saker du inte trodde att du skulle.

Invånare flyr strider vid gränsstad i Myanmar

Intensiva strider i en stad i östra Myanmar vid gränsen till Thailand har fått omkring 1 300 invånare att fly till grannlandet. Återupptagna eldstrider och flyganfall har brutit ut mellan de rebeller som intagit staden Myawaddy och militärjuntans armé.

Framgång i kampen mot fruktade bakterier

De skördar tusentals liv i Europa varje år. Multiresistenta bakterier är ett ökande hot – men nu har svenska forskare hittat en ny sorts antibiotika som visat sig lovande i djurstudier. Vi tror att det kan bli ett genombrott, säger professor Anders Karlén.

Kopplades till gäng – slutar på Trafikverket

1 timme sedan
En it-tekniker på Trafikverket i Borlänge avslöjades ha kopplingar till gängkriminalitet och väljer nu att sluta på sitt jobb, rapporterar P4 Dalarna.

Dansk flygplats evakueras – efter bombhot: "Gör allt vi kan"

1 timme sedan
Billunds flygplats evakueras efter ett bombhot, rapporterar danska Ekstra Bladet.