Intresset för att köpa hus i fjällen har börjat komma tillbaka. Arkivbild.
Intresset för att köpa hus i fjällen har börjat komma tillbaka. Arkivbild. - Foto: Halvard Alvik/NTB scanpix / TT

Ökat sug efter fjällstuga

Stigande räntor och urholkade plånböcker fick efterfrågan på fjällstugor att dyka. Men nu verkar köparna vara på väg tillbaka. Det är ett ökat tryck på visningar, framför allt sedan årsskiftet, säger Marcus Svanberg, Länsförsäkringar Fastighetsförmedlings vd.


Fakta: Ökad försäljning i fjällen

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har tittat på försäljning och prisutveckling på sju av de största skidorterna i Sverige: Åre, Sälen, Idre, Tänndalen/Funäsdalen, Hemavan-Tärnaby, Branäs och Vemdalen.

I Vemdalen har antalet sålda fritidshus gått upp med 41 procent medan det i exempelvis Branäs gått ner med 45 procent. I Åre ligger det på ungefär samma nivå som året innan.

Priserna har sjunkit på samtliga sju orter: mest i Tänndalen/Funäsdalen (13 procent) och minst i Idre (6 procent).

Man har jämfört perioden februari 2023-januari 2024 med februari 2022-januari 2023.

Statistiken kommer från Svensk mäklarstatistik.

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

På sju av de största skidorterna gick försäljningen av stugor upp med två procent under perioden februari 2023–januari 2024 jämfört med samma period ett år tidigare.

Det skiljer sig dock en hel del mellan olika orter. I Sälen ökade försäljningen med 5 procent medan antalet sålda stugor i Vemdalen gick upp med hela 41 procent. I Idre har försäljningen i stället gått ner med drygt 20 procent.

— Det har varit en rätt tuff marknad. Priserna steg väldigt mycket under pandemin och sen blev det en rätt kall marknad. Nu börjar vi se lite islossning, säger Marcus Svanberg.

"Kan ta tid"

Under vintern och framför allt sedan årsskiftet märker man av ett ökat tryck på visningarna – spekulanterna börjar komma tillbaka, säger han.

— Vi ser det på marknaden generellt, men kanske framför allt när det gäller fjällstugor då det varit mer stiltje där.

Priserna har som bekant sjunkit rejält det senaste året, med negativ prisutveckling på samtliga stora skidorter. Störst nedgång syns i Tänndalen/Funäsdalen där priserna gått ner 13 procent. I Åre och Sälen har priserna sjunkit med 9 procent.

Enligt Länsförsäkringar Fastighetsförmedling tycks priserna ha stabiliserats något nu.

— Priserna faller inte på samma sätt längre.

Stort utbud

Det är däremot fortsatt många hus som ligger ute till försäljning. Är man intresserad av att köpa så är det ett gynnsamt läge just nu, menar Marcus Svanberg.

— Det finns mycket att titta på som spekulant. Utbudet är bra och priserna har kommit ner så det är ett bra läge, säger han.

TT
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ericsson slår vinstförväntningarna med råge

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Försäljningen i dagligvaruhandeln ökade med 6,7 procent i mars, jämfört med samma månad 2023.

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

1 timme sedan
Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

2 timmar sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.