Microsoft gör genom investeringen i franska Mistral en satsning på europeisk AI-utveckling. Arkivbild.
Microsoft gör genom investeringen i franska Mistral en satsning på europeisk AI-utveckling. Arkivbild. - Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Microsofts nya AI-satsning granskas av EU

It-jätten Microsoft satsar 15 miljoner euro i den franska AI-uppstickaren Mistral. Nu meddelar EU-kommissionen att avtalet ska granskas av konkurrensskäl.


Beskedet om investeringen kom i måndags i samband med att Mistral lanserade sin nya språkmodell för artificiell intelligens. Modellen, Mistral Large, kommer att användas i Microsofts molntjänst Azure.

EU-kommissionen säger i ett uttalande att det ingångna partnerskapet kommer att analyseras, vilket kan leda vidare till en formell utredning.

Microsoft har sedan tidigare djupa band in i AI-utvecklingen i och med en investering på runt 13 miljarder dollar i den amerikanska Chat GPT-skaparen Open AI. Även den affären är satt under lupp av konkurrensmyndigheterna i EU och Storbritannien.

Mistral och Open AI utvecklar liknande produkter inom generativ AI – som språkmodeller som kan användas i exempelvis chatbotar.

Det franska bolaget grundades för mindre än ett år sedan av tidigare anställda på Facebookägaren Meta och Googles AI-bolag Deep Mind.

TT
/
/
EU
/