Microsoft gör genom investeringen i franska Mistral en satsning på europeisk AI-utveckling. Arkivbild.
Microsoft gör genom investeringen i franska Mistral en satsning på europeisk AI-utveckling. Arkivbild. - Foto: Ted S. Warren/AP/TT

Microsofts nya AI-satsning granskas av EU

It-jätten Microsoft satsar 15 miljoner euro i den franska AI-uppstickaren Mistral. Nu meddelar EU-kommissionen att avtalet ska granskas av konkurrensskäl.


Beskedet om investeringen kom i måndags i samband med att Mistral lanserade sin nya språkmodell för artificiell intelligens. Modellen, Mistral Large, kommer att användas i Microsofts molntjänst Azure.

EU-kommissionen säger i ett uttalande att det ingångna partnerskapet kommer att analyseras, vilket kan leda vidare till en formell utredning.

Microsoft har sedan tidigare djupa band in i AI-utvecklingen i och med en investering på runt 13 miljarder dollar i den amerikanska Chat GPT-skaparen Open AI. Även den affären är satt under lupp av konkurrensmyndigheterna i EU och Storbritannien.

Mistral och Open AI utvecklar liknande produkter inom generativ AI – som språkmodeller som kan användas i exempelvis chatbotar.

Det franska bolaget grundades för mindre än ett år sedan av tidigare anställda på Facebookägaren Meta och Googles AI-bolag Deep Mind.

TT
/
/
EU
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Misstänkt grovt brott i Södertälje

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

1 timme sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

2 timmar sedan
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

2 timmar sedan
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

2 timmar sedan
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.

Lång väntan på bostad – kommun får miljonbot

3 timmar sedan
En kvinna i behov av särskild bostad enligt LSS fick vänta nästan två år innan hon fick ett boende. Det berodde enligt Luleå kommun på platsbrist, något förvaltningsrätten inte ser som en acceptabel orsak.