svenskt tenn konkurs bolag strandvägen Östermalm
Den anrika adressen på Östermalm bortslumpas för en tiondel av det uppskattade marknadsvärdet. - Foto: Helena Landstedt/TT

Kvalitenas konkurs: Slumpar bort anrik adress för några miljoner

Krisen i fastighetsbolagen är akut. En av Strandvägens finaste adresser värderades nyligen till minst 1,5 miljarder kronor. Men den krisande fastighetsägaren Kvalitena har precis sålt innehavet – och fick bara några futtiga miljoner. "Rea på Östermalm", skriver Affärsvärlden som granskat affären.


Affärsvärlden kallar det för en superrea på Östermalm. Och det får man nog lov att kalla det.

Miljardbolaget Kvalitena, som äger framförallt fastigheter, har tyngts av enorma skulder och svårigheter i att betala allt från räntor till räkningar.

MISSA INTE: Experten om rekord-återbäringen: Slarva inte bort pengarna

Anrika adressen: Svenskt Tenn, Dramaten, Hovstallet

För att få bukt med problemet har man bland annat aviserat en försäljning av Strandvägen 5A, en anrik byggnad med bland annat Svenskt Tenn som hyresgäst i bottenplan och grannar som den Kungliga Dramaten och Hovstallet.

Det är juvelen i kronan i Kvalitenas holdingbolag som man nu slumpar bort. Fastigheten är värderad till 1,5 miljarder och hela bolaget som äger 4 fina fastigheter totalt är värderat till 2 miljarder kronor.

Konkurs på anrika adressen: Miljardbolaget mitt i city

En struntsumma i sammanhanget

Nu har en affär gått i lås som Affärsvärlden har granskat.

Genom att köpa hälften av innehavet i holdingbolaget, som alltså tordes vara värt hälften av de 2 miljarderna, får nu en okänd köpare tillgång till 49 procent av ägandet i de fyra adresserna.

Och de fick en rejäl rabatt. För bara 100 miljoner kronor, det vill säga en knapp tiondel av aktiernas påstådda värde, har man köpt in sig i några av Östermalms finaste adresser.

Även om man räknar bort bolagets skulder från värdet – holdingbolaget har enligt tidningen skulder på 1,3 miljarder kronor, motsvarar köpeskillingen bara en bråkdel av beloppet.

Kvalitena blöder pengar

Kvalitena blöder pengar precis som många andra svenska fastighetsbolag. Internationella bedömare har även varnat för att den svenska fastighetsmarknaden kan vara ett bekymmer framöver.

Internationella varningen: Undvik Sveriges skakiga fastighetsmarknad

Fastighetsjätte utan fastigheter

Efter att man inte kunde betala sina räntor eller skulder har Kvalitena begärts i konkurs. För att rädda sig själva under galgen måste man sälja allt som inte sitter fast – och en hel del som sitter fast.

Efter att man sålt av fastigheterna i Stockholm och en del fastigheter utomlands kommer Kvalitena inte finnas kvar som fastighetsägare alls, skriver Affärsvärlden:

"Fastighetsbolagets Kvalitenas dagar är räknade. I alla fall som fastighetsbolag", skriver tidningen.

Nu återstår att se om bolaget lyckas vända under galgen.

Konkursförhandlingar med ska hållas i Stockholms tingsrätt på måndagen den 4 mars.

Läs mer om ekonomi:

Experten om rekord-återbäringen: Slarva inte bort pengarna

Sorgebarn: Så går det för svenskarnas 10 vanligaste aktier

Bedrövliga notan för urspårningen: 100 miljoner per dag

Experten: Vilken är bästa sparformen – och varför är det ISK?

Pensionsjätte köpte Nvidia i rättan tid – gör miljardvinst

/
/
/