monopol fastighet
Det finns en risk med att belåna sig för mycket för att köpa hus – som svenska fastighetsbolag verkar ha gjort. - Foto: pixabay

Internationella varningen: Undvik Sveriges skakiga fastighetsmarknad

Bloomberg höjer ett varningens finger gällande Sveriges fastighetsmarknad – som är högt belånad och går med brakförlust efter brakförlust. Det finns en ljusning, men det kommer troligen bli mörkare innan det ljusnar.


Sverige har inte anpassat sig till de höjda styrräntorna – fastighetsbranschen kämpar för livet. Det är slutsatserna i en nattsvart analys som presenterades i affärsnyhetsbyrån Bloombergs artikel på tisdagen.

MISSA INTE: Pensionsjättarna tar allt större risker – med våra pengar

Bloombergs varning

Och med stora insatser i fastighetsbranschen antingen som andelar eller lån, har banker och kreditbolag många anledningar att oroa sig för den kommande framtiden.

Finansinspektionens Henrik Braconier leder banktillsynen vid Finansinspektionen, FI och tror att de värsta krediteffekterna inte kommit till ytan ännu:

"Vi har fortfarande inte sett den fulla effekten av räntehöjningar på fastighetsbolagens finansieringskostnader eftersom all skuld inte har rullats över ännu", sade Henrik Braconier till Bloomberg.

Kreditförluster på många miljarder

Ännu så länge dröjer emellertid de svenska bankernas stora kreditförluster i stil med de som drabbade exempelvis Credit Suisse och de amerikanska nischbankerna som Silicon Valley Bank i fjol.

Men orosmolnen hopar sig. Fastighetsbolaget Balder har rapporterat miljardtapp.

Heimstaden som förlorade stora pengar i fjol utreds nu av Finansinspektionen. Dessutom vill Pensionsmyndigheten se över sina kritiserade investeringar i det krisande fastighetsbolaget.

Begärd i konkurs

Tidigare i veckan begärdes dessutom Oscar Properties i konkurs efter att Kronofogden sagt att bolaget inte hade några tillgångar att mäta ut.

Ekonomisk jordbävning när fastighetsjätten begärs i konkurs

Pensionsbolaget Alecta som förvaltar Sveriges tjänstepensioner för tjänstemän har fått mycket kritik för att ha investerat stora summor pengar i högriskbolag i USA, och förlorat uppemot 20 miljarder kronor i Silicon Valley Bank.

Försenad rapport – ett dåligt tecken

Nu försenas rapporten för bolagets helårsresultat, på grund av att Heimstaden som Alecta investerat mycket pengar i, ska omvärderas. Om värdet skrivs ned – vilket är troligt, kommer det innebära ytterligare bakslag för pensionsspararna.

Bolagets kreditbetyg har skrivits ned nyligen, rapporterade Fastighetsnytt i början av februari.

Krediter i fara – Sverige i fara

Bloombergs varning för den svenska fastighetsmarknaden är också en varning som gäller kreditbolag och banker. De stora fastighetsbolagen är inte de som sitter lösast. Inte heller enskilda bostadsrättsägare eller bostadsrättsföreningar.

Men små ägare med kommersiella fastigheter som hamnar någonstans mittemellan i storleksordningen är de man ska vara hålla ett öga på: De är ofta beroende av lån från bankerna snarare än andra kreditbolag, och får inte lika mycket uppmärksamhet som de stora bolagen.

Glider under radarn

Det gör att deras eventuella svagheter kan glida under radarn och missas av marknaden.

– Det är de bolagen som banker har försett med störst lån och som vi ser som den största riskgruppen för kreditförluster, säger Braconier till Bloomberg.

På grund av kampen med att få ner skuldberget kommer det troligen bli värre innan det blir bättre på den svenska fastighetsmarknaden, skriver nyhetsbyrån.

Läs mer om svensk ekonomi:

5 tips: Så gör Sveriges snålaste man på Alla Hjärtans dag

Storbanken: Nu stiger inflationen igen

Storbankens skarpa varning till kunderna: "Tar kontroll över dina

Industrikris: Volvo, Sandvik och Ericsson säger upp tusentals

/
/
/
/
/