Apple avvecklar sina ambitioner att utveckla en elbil och satsar i stället på AI, enligt flera medier. Arkivbild.
Apple avvecklar sina ambitioner att utveckla en elbil och satsar i stället på AI, enligt flera medier. Arkivbild. - Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Elbilen Titan skrotas – efter teknikjättens miljardförlust

Apples ryktesomgärdade elbilsprojekt avvecklas, uppger källor för Bloomberg och Financial Times. Teknikjätten uppges satsa på AI i stället.


Ansvariga på Apple tillkännagav beslutet internt på tisdagen och överraskade de nästan 2 000 anställda som arbetar med projektet, skriver Bloomberg.

Apple har avböjt att kommentera uppgifterna. Men investerarna ser ut att ha tagit nyheten med lättnad. Appleaktien klättrade omkring en procent i samband med att nyheten publicerades.

Många av de som jobbat med de hemliga elbilsplanerna, som gått under kodnamnet "Titan", flyttas till Apples AI-avdelning, meddelade två chefer som gav de anställda nyheten. Där ska de jobba med generativ artificiell intelligens, en teknik som används för att generera text, bilder eller annan data, enligt källorna. Uppsägningar är också att vänta.

Teknikjätten började arbeta på en bil runt 2014 och fick 2017 tillstånd att vägtesta sin mjukvara på allmänna vägar i Kalifornien. Men tillverkningen av en egen bil, med röststyrd navigering, låg ännu flera år från ett genomförande, enligt Bloomberg.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Max hamburgares stora ändring – första gången på 15 år

1 timme sedan

Så blev Skövde ett mecka för spelskapare

1 timme sedan
De når miljoner och omsätter miljarder. Spelbranschen blomstrar i Skövde, som blivit Sveriges tredje största spelstad. Skövde är känt för att vara ett ställe där man kan förverkliga sin dröm, säger spelaffärsutvecklaren Marcus Toftedahl.

Mathems ändring får kunderna att rasa: "Slutar handla"

1 timme sedan
Mathem har bytt ut sina påsar mot kartonglådor – något som inte går hem hos alla kunder. Men enligt företaget gör förändringen att fler prissänkningar blir möjliga. – Här är lådorna en viktig nyckel, säger Lotta Olofsson, kommunikationschef på Mathem, till Nyheter24.

Polisen i Norrtälje rapporterar om narkotikabrott

1 timme sedan
"En dikeskörning leder till att en man blir misstänkt för narkotikabrott.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om misshandel, Järfälla

1 timme sedan
"Polisen larmas till en lägenhet i Jakobsberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om djur, Stockholm

1 timme sedan
"Flera samtal kom in om lösa hästar på Östermalm.", skriver polisen på sin hemsida.