Historiska börsrekord på flera håll i världen. Arkivbild
Historiska börsrekord på flera håll i världen. Arkivbild - Foto: Tim Aro/SvD/TT

Volvo draglok när storbolagsindex slog rekord

Mars inleddes med stigande kurser på Stockholmsbörsen. Breda OMXS-index steg 0,8 procent på fredagen – med Volvo bland dragloken.


Lastbilstillverkarens aktie steg 1,7 procent efter en oväntat stark rapport och positiv prognos från den tyska ärkerivalen Daimler Truck. Men allra bäst bland de de mest omsatta aktierna i OMXS30-index gick värmepumpstillverkaren Nibe, upp 2,7 procent.

OMXS30 lyfte 0,4 procent och stängde därmed på den högsta nivån hittills.

Nedåt i indexet drog bland andra investmentbolaget Kinnevik och verkstadsbolaget ABB, som backade 1,4 respektive 0,7 procent.

Spelkoncernen Embracers aktie steg 8,2 procent efter det att amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till en källa rapporterat att koncernen är på väg att sälja dotterbolaget Saber Interactive för motsvarande 5,2 miljarder kronor.

Nasdaqbörsen i New York och ledande index i Japan och Indien har slagit nya historiska rekord.

Ett inköpschefsindex för svensk tillverkningsindustri i februari lyfte oväntat mycket, vilket indikerar en vändning efter nedgången i januari.

En första beräkning av inflationen i hela eurozonen i februari visade en oväntat liten nedgång för den så kallade kärninflationen, där prisökningarna på mat och energi räknats bort.

De ledande Europabörserna steg, dock med marginell uppgång i Paris.

TT