Ryssland minskar både produktion och exportvolym av olja. Arkivbild.
Ryssland minskar både produktion och exportvolym av olja. Arkivbild. - Foto: AP/TT

Ryssland minskar oljeproduktionen

Ryssland kommer att minska oljeproduktionen med nästan en halv miljon fat per dag under andra kvartalet 2024 för att stabilisera priserna.


Beslutet, som fattats tillsammans med Rysslands allierade i OPEC+, kommer utöver de tidigare nedskärningar av både oljeproduktion och export som gjorts för att upprätthålla stabilitet och balans på oljemarknaderna.

Rysslands vice premiärminister Alexander Novak säger att den minskade produktion med 350 000 fat per dag i april, 400 000 fat i maj och 471 000 fat i juni "gradvis kommer att återställas beroende på marknadsförhållandena", samt att landet också har gått med på att ytterligare minska sina exportvolymer.

Rysslands statsfinanser är beroende av inkomster från olja och gas och det är just energiexporten som västvärlden försökt rikta in sina sanktioner på, vilket tvingat Ryssland att öka leveranserna till länder som Kina och Indien.

Saudiarabien och Irak meddelade på söndagen en förlängning av den minskade oljeproduktionen med 1 miljon respektive 220 000 fat per dag fram till och med juni.

TT