Trots prostersterna mot koranbränningarna i Sverige var Mellanöstern den snabbast växande exportmarknaden för svenska företag 2023.
Trots prostersterna mot koranbränningarna i Sverige var Mellanöstern den snabbast växande exportmarknaden för svenska företag 2023. - Foto: AP

Exportlyft i Mellanöstern trots koranbränningar

Förra årets koranbränningar i Sverige skapade stor ilska i den muslimska världen. Trots detta var Mellanöstern den snabbast växande exportmarknaden för svenska företag 2023, enligt Business Sweden.


— Vi ska inte sticka under stol med att det var en viss påverkan under den perioden, och vi var också själva väldigt oroliga för att det skulle eskalera. Nu blev det inte så utan situationen hölls på en viss nivå och svenska företag var en viktig kugge att bära bilden av Sverige, säger Maha Bouzeid, regionchef för Mellanöstern vid Business Sweden, som har analyserat fjolårets exportdata från Statistiska centralbyrån.

Tillväxten i Mellanöstern har varit stabil i många år, men i fjol – som totalt sett var ett svagt tillväxtår – låg regionen högre jämfört med resten av världen, enligt Bouzeid.

"Starkt lysande stjärna"

Regionens exportmarknad växte totalt med 11 procent, vilket kan jämföras med till exempel Nordamerika, som vanligtvis är en stark marknad för Sverige, med 7 procent.

— Mellanöstern var verkligen en starkt lysande stjärna under 2023 trots de konflikter som har förekommit och det tycker jag är viktigt att lyfta fram, säger Bouzeid.

Exporten drivs av den gröna omställningen – där Sverige har lösningar att erbjuda, enligt Bouzeid.

— Man har sett mer investeringar, starka ambitioner i de här länderna mot att nå en mer hållbar ekonomi.

Situationen i Röda havet

Koranbränningarnas effekter tror Bouzeid man kan lägga bakom sig. Men ett nytt problem har tornat upp sig: attackerna mot fartyg i Röda havet.

Hittills är påverkan på den svenska exporten begränsad, enligt Bouzeid. Främst handlar det om försenade leveranser.

— Om det är så att den här situationen eskalerar och blir mer långvarig så kommer vi ha ett annat läge och det kan bli ett större problem, säger Bouzeid men framhåller att man fortfarande ser en stabil exportutveckling i regionen.

TT
/
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tyskar lade rosor vid Hitlers barndomshem

Polisen rapporterar om trafikolycka, Norrtälje

"En EPA-traktor med 4 personer ombord i Riala har kört av Bergshamravägen och hamnat i diket.", skriver polisen på sin hemsida.

Humanitära kriser får 4,3 miljarder av Sida

Den svenska biståndsmyndigheten Sida ska fördela ut totalt 4,9 miljarder kronor i humanitärt stöd i år. Redan nu betalar man ut lejonparten av det – 4,3 miljarder – till 30 olika humanitära kriser världen över.

Värnamo: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Singelolycka väster om Värnamo.", skriver polisen på sin hemsida.

Älgsändning lockar tusentals – ger "positiv känsla"

1 timme sedan
Ofta händer just ingenting. Men precis det är lite av poängen med SVT-succén om älgvandringen. Det passar den svenska folksjälen, säger Göran Ericsson, professor vid SLU.

Biden retar upp – med kannibalanklagelse

1 timme sedan
Stämningen är avmätt mellan USA och Stillahavsstaten Papua Nya Guinea. Osämjan grundar sig i president Joe Bidens antydningar om att hans morbror ätits upp av kannibaler under andra världskriget.