Riksrevisionen tycker att Allmänna arvsfonden bör avvecklas. Arkivbild.
Riksrevisionen tycker att Allmänna arvsfonden bör avvecklas. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Riksrevisionen: Avveckla Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden bör avvecklas, anser Riksrevisionen. Enligt en granskning finns bland annat stor risk för att pengar från fonden går till oseriösa och kriminella aktörer.


Fakta: Allmänna arvsfonden

Allmänna arvsfonden inrättades 1928, när arvsrättsbestämmelserna ändrades.

Fonden får sina pengar från arv efter personer som avlidit utan anhöriga som har rätt till arvet och utan testamente.

Fondens syfte är att främja ideell verksamhet till förmån för barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning.

Fonden förvaltas av Kammarkollegiet.

Källa: Nationalencyklopedin

Allmänna arvsfonden delar varje år ut stora summor till projekt som riktar sig till barn, ungdomar, äldre och personer med funktionsnedsättning.

Men kontrollen av dem som söker bidragen är otillräcklig anser Riksrevisionen, som nu föreslår att fonden ska läggas ner.

Enligt Riksrevisionen, som fått hjälp av Säpo och polisen, har det förekommit att projekt som fått pengar från arvsfonden kan kopplas till bland annat organiserad brottslighet.

"Kombinationen av stora bidrag och låg konkurrens medför risk för att projekt designas för att få bidraget snarare än utifrån genuina idéer och behov", säger Frida Widmalm, projektledare för granskningen, i ett pressmeddelande.

Välkomnar granskningen

I stället för dagens arvsfond vill Riksrevisionen se ett annat, mer robust system för att hantera arv efter avlidna personer som saknar arvingar och inte skrivit testamente.

Anne Vadasz Nilsson, generaldirektör för Kammarkollegiet som förvaltar arvsfonden, är förvånad över Riksrevisionens slutsatser.

— Till att börja med välkomnar vi granskningen. Men vi noterar också att man har gjort slagningar i olika register som vi inte har laglig rätt att göra, säger hon.

— Det är självklart inte okej om det finns kopplingar till företrädare med olika kriminella uppsåt i de här projekten. Det vill vi förstås gå till botten med och vi har begärt ut de underlagen från Riksrevisionen.

"Mer robust"

Allmänna arvsfonden, som får in pengar från dödsbon där det saknas arvingar eller testamente, hade 2022 ett marknadsvärde på 12,3 miljarder.

Samma år var fondens intäkter drygt 1,1 miljarder kronor, medan bara 780 miljoner delades ut. Enligt Anne Vadasz Nilsson handlar skillnaden dels om bra förvaltning av pengarna, dels om att söktrycket under och efter pandemin har varit relativt lågt.

— Att det inte skulle vara någon konkurrens om medlen ställer jag mig lite frågande till. 75 procent av dem som söker får avslag, så där är jag lite förvånad över Riksrevisionens slutsatser, säger hon.

TT
/
Få ekonominyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Milei slutar resa med reguljärflyg

10 000 liter mjölk läckte vid E6

Omkring 10 000 liter mjölk läckte ut på vägbanan när en tankbil välte på en avfart från E6 i Falkenberg natten till onsdag, rapporterar Göteborgs-Posten.

Åklagare yrkar på 14 år för skott mot poliser

Åklagaren yrkar på tolv respektive 14 års fängelse för de två män som åtalats för försök till mord på fyra poliser.

Brittisk fejkporr kan ge fängelse

1 timme sedan
Fängelse eller böter kan vänta den som skapar fejkade porrbilder i Storbritannien. Ett lagförslag ska göra det brottsligt att skapa falska sexuella bilder av människor utan deras samtycke.

USA: Nya Iran-sanktioner att vänta

2 timmar sedan
USA ska införa nya sanktioner mot Irans robot- och drönarprogram och räknar med att dess allierade följer efter, meddelar Vita huset.

Migrationsverket begär mer till förvarsplatser

2 timmar sedan
Migrationsverket når inte regeringens mål om 1 000 förvarsplatser för personer som ska återföras till utlandet. Myndigheten anser att de behöver mer pengar för att klara av uppdraget.