Indien vill bli en stor elbilsproducent. Nu lockar man med sänkta importtullar om elbilsjättar går med på att bygga fabriker i landet. På bilden en av Hondas fabriker några mil utanför New Delhi. Arkivbild.
Indien vill bli en stor elbilsproducent. Nu lockar man med sänkta importtullar om elbilsjättar går med på att bygga fabriker i landet. På bilden en av Hondas fabriker några mil utanför New Delhi. Arkivbild. - Foto: Manish Swarup/AP/TT

Indien kapar importtullar – öppning för Tesla

Indien gör en vändning – och kapar de höga importtullarna på elbilar. Det kan bli en öppning för den amerikanska tillverkaren Tesla.


Tesla har i flera år fört samtal med den indiska regeringen om att minska importtullarna på elbilar. Indien har å sin sida velat se elbilstillverkning inom landet, och sjösatt mångmiljardsatsningar på att locka fordonsproducenter och batteritillverkare att bygga fabriker på indisk mark.

Så sent som i december fanns det inga tecken på att Indien skulle böja sig, men nu genomförs förändringen. Världens folkrikaste land kapar importtullarna för företag från dagens 70–100 procent till 15 procent, för 8 000 elbilar om året med ett pris på minst 35 000 dollar (360 000 kronor), rapporterar Techcrunch.

Det uttalade målet är att locka kända globala e-bilstillverkare till landet, som just Tesla.

Men det finns vissa motkrav. Företagen som är sugna på att dra nytta av reglerna måste investera minst 500 miljoner dollar i landet och inom tre år bygga en lokal tillverkningsanläggning för elbilar där minst 25 procent av komponenterna kommer från Indien.

TT