Roche GSK Sanofi SAP Astrazeneca  LVMH  L'Oréal  Novo Nordisk Granolas Nvidia aktie börs Nestlé  Novartis  Louis Vitton ASML
Granolas-aktierna, som delar namn med en knaprig müsli, har beskrivits som Europas börsraketer. - Foto: Pexels och Fredrik Sandberg/TT

Superaktierna du ska köpa efter Nvidia, 11 tips från experter

Det finns en lista på europeiska aktier som rusat med flera hundra procent, och som tros av experter vara en toppeninvestering när Nvidias imponerande kometresa tappar fart. Aktierna kallas Granolas, och ett svenskt bolag är med på müslilistan.


Vilka är bolagen i börsens europeiska müsli?

De amerikanska börsjättarna har ett märkligt namn på elva europeiska toppaktier, Granolas. Granola är en sockrig müsli, men Granolas i aktiesammanhang är ett samlingsnamn för de aktier som man nu tror kommer stiga 2024.

Den smaskiga, knapriga blandningen döptes av storbanken Goldman Sachs för 4 år sedan. Och nu med 4 år av nästan oavbruten börsuppgång kan man slå fast att banken troligen hade koll.

Varför listan kallas för Granolas är inte helt säkert, men man kan tänka sig att det är för att de elva ingredienserna i aktielistan är en glad blandning av branscher och ursprungsländer.

Till Granolas räknas följande bolag:

Brittiska läkemedelsjätten GSK

Schweiziska läkemedelsjätten Roche

Holländska teknikbolaget ASML

Schweiziska livsmedelsjätten Nestlé

Schweiziska läkemedelsjätten Novartis

Danska läkemedelsjätten Novo Nordisk

Franska skönhetsjätten L'Oréal

Franska lyxmärket LVMH

Svenska läkemedelsbolaget Astrazeneca

Tyska mjukvarujätten SAP

Franska läkemedelsjätten Sanofi

Källa: Fortune

Tillsammans är deras börsvärde hisnande 2 600 miljarder euro, eller närmare 26 000 miljarder svenska kronor. De elva bolagen i Goldman Sachs europeiska börsmüsli står för en fjärdedel av hela Europeiska storbolagsindexets STOXX 600:s värde.

MISSA INTE: Här får du högsta och lägsta sparräntan – hela listan 2024

Europeisk aktiemüsli

Det lite märkliga samlingsnamnet Granolas myntades av storbanken för 4 år sedan, och innefattar elva europeiska storbolag som danska Novo Nordisk, franska L'Oréal och schweiziska Nestlé. Men även svenska AstraZeneca är med i listan.

Europeiska storbolagsindex STOXX 600 har stigit med 14 procent det senaste året, vilket Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 glatt överpresterande på 19 procents ökning.

Svenska Astrazeneca besvikelse efter pandemin

Tyvärr är det inte svenska Astrazeneca som drar några tunga lass. Den svenska aktien har inte stigit alls i värde i år, och i dollar har aktien sjunkit i värde med en procent det senaste året.

Efter den senaste delårsrapporten som presenterades den 8 februari visade det sig att 2023 var ett något sämre år än förväntat, och marknaden drog öronen åt sig, enligt Affärsvärlden.

Men under pandemin var bolaget en av de stora vaccinproducenterna i världen och man kan förstå varför Goldman Sachs inkluderade dem för fyra år sedan.

Novo Nordisk – det danska undret

Novo Nordisk som bland annat gör dansk diabetesmedicin har stigit med 685 procent de senaste 10 åren.

Populariteten bland det biomedicinska bolagets produkter har skjutit i höjden då det visat sig att medicinen kan användas för viktminskning.

Halvledare från Nvidia och europeiska ASML

I USA har Nvidias halvledare lett till en otrolig börsresa på aktiehimlen för kretskortföretaget.

Även europeiska halvledare, konstruerade av holländska ASML, har haft en makalös avkastning på 1 429 procent de senaste 10 åren.

Lyxmärket Louis Vitton

Lyxmärket Louis Vittons ägarbolag LVMH har en makalös avkastning på hela 727 procent, i nivå med Novo Nordisk.

Deutsche Bank har listat fem bolag som särskilt intressanta de kommande åren. Där ingår inget svenskt företag.

Deutsche Bank köplistar fem "müsliaktier"

Bolagen som gått bäst de senaste 10 åren är Novo Nordisk (+685 procent), LVMH (+727 procent), ASML (+1429 procent), Nestle (+132 procent) och L'Oreal (+323 procent), uppger Deutsche Bank.

Tidigare börsuppgångar är inte en garanti för framtida avkastning, men Deutsche Bank tror att de fem müsliaktierna kommer fortsätta att bära europeisk ekonomi.

Läs mer om ekonomi:

De får 127 procent av slutlönen i pension

Här får du högsta och lägsta sparräntan – hela listan 2024

/
/