Enligt IMF har Egypten på nära alla på punkter lyckats stärka ekonomin i enlighet med det åtgärdspaket som sjösattes som en del av stödprogrammet. Arkivbild.
Enligt IMF har Egypten på nära alla på punkter lyckats stärka ekonomin i enlighet med det åtgärdspaket som sjösattes som en del av stödprogrammet. Arkivbild. - Foto: Amr Nabil/AP/TT

IMF betalar ut miljardbelopp till Egypten

Internationella valutafonden (IMF) meddelade på fredagen att de betalar ut motsvarande 8,7 miljarder kronor till Egypten som en del av planen att stödja landets stapplande ekonomi.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

IMF:s ledning godkände utbetalningen på 820 miljoner USA-dollar som en del av ett stödlånepaket värt omkring 30 miljarder kronor, som beviljades i slutet av 2022.

Ledningen gav också grönt ljus till ett sedan tidigare annonserat utökat lån på cirka 50 miljarder kronor, vilket innebär att totalbeloppet landar på 80 miljarder.

Egypten har på nära på alla punkter lyckats stärka ekonomin i enlighet med det åtgärdspaket som sjösattes som en del av stödprogrammet, däribland "en tydlig åtstramning av valuta- och finanspolitiken", skriver IMF i ett pressmeddelande.

För att uppfylla IMF:s stödvillkor höjde Egyptens centralbank nyligen styrräntan med sex procentenheter till 27,75 procent, samtidigt som det egyptiska pundets växelkurs släpptes fri. Det utlöste en 40-procentig nedgång på en dag – vilket följde på ett 50-procentigt tapp de föregående månaderna.

Den ekonomiska turbulensen till trots ser IMF optimistiskt på framtiden och beräknar Egyptens tillväxt till 4,4 procent för nästa budgetår.

TT