USA:s centralbankschef Jerome Powell vill se mer bevis för att inflationen sjunker mot målet för att slå till med räntesänkninar. Arkivbild
USA:s centralbankschef Jerome Powell vill se mer bevis för att inflationen sjunker mot målet för att slå till med räntesänkninar. Arkivbild - Foto: Susan Walsh

Powell vill avvakta med räntesänkningar

USA:s centralbankschef Jerome Powell tror fortfarande att inflationen sjunker mot målet och att det kan bli tre sänkningar av styrräntan i år. Men han tycker inte det är läge att hetsa.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Oväntat stark USA-tillväxt och vad Jerome Powell beskriver som "en väldigt, väldigt stark" arbetsmarknad gör att Fed-chefen vill se mer data som tydligt visar att inflationen är på väg ned mot målet på 2 procent för att börja justera ned styrräntan.

Men tre sänkningar i år, ned till 4,50–4,75 procent, är fortfarande vad han tror det blir till slut.

— Det är vårt huvudscenario, det är vad vi väntar oss, sade han i ett framträdande i San Francisco, USA.

Uttalandet kommer efter en rapport i fredags som visade att den så kallade PCE-inflationen i USA steg till 2,5 procent i februari, upp från 2,4 procent i januari.

— Vår inställning är att vi inte vet. Vi kommer att berätta vad vi gör om inflationen sjunker, tillade Powell.

Feds styrränta – som spelar en avgörande roll för börshumöret och ränteläget i hela världen – har under den globala inflations- och räntechocken 2022–2023 höjts elva gånger upp till 5,25–5,50 procent, den högsta nivån på 23 år.

TT
/
USA