Rizzo Stockholm Konkurs Arbetslöshet Handelskammare
Stockholms Stad (till vänster) plågas mer än andra delar av landet av årets konkursvåg. Butikskedjan Rizzo ansökte om konkurs i april (till höger). - Foto: Claudio Bresciani / Scanpix

Här går 100 företag i konkurs – varje vecka

I Stockholm har över 1 100 företag gått i konkurs under de första tolv veckorna 2024. Det är lika mycket som hela resten av landet sammanlagt, visar färska siffror från Tillväxtanalys.
– Lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag, säger Stockholms Handelskammares ekonom.


Myndigheten Tillväxtanalys har presenterat ny statistik för det första kvartalets konkurser i Sverige. Konkursvågen har kostat 7 841 personer jobbet, och 2 985 bolag gick i konkurs under årets första tre månader.

MISSA INTE: Så får du räntesänkning redan nu – med banktricket

Stockholm hårt drabbat

Av dem fanns två femtedelar av bolagen i Stockholmsregionen.

Huvudstadsregionen är den del av Sverige som har flest företag, och mest ekonomisk rörelse. Därför är det inte märkligt att konkursvågen slår hårdast mot just stockholmare. Men det är fortfarande en tuff smäll för näringslivet i staden.

104 procents ökning

Antalet konkurser har ökat med 53 procent på bara ett år om man jämför med samma period i fjol. Och värst är det i Stockholm, där konkurserna ökat med 104 procent.

– Ökningen är anmärkningsvärd, säger Carl Bergkvist, chefsekonom på Stockholms Handelskammare, som fortsätter:

– Vi ser att lågkonjunkturen slår undan fötterna för allt fler företag.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Byggsektorn är värst

Stockholmsföretagen har länge klarat sig tack vare bland annat uppskjuten skatt och pengar på banken. Men nu håller det inte längre. Inflationen har varit skyhög, efterfrågan har sjunkit och det är dyrare än på över 15 år att ta lån. 

Det gör tillgången på nytt kapital knapp för bolagen. Värst är läget för byggföretagen. Nästan 40 procent av alla som sagts upp till följd av konkurserna jobbade inom byggsektorn.

– Man har kunnat övervintra en tid på de medel man haft i kassan, men nu börjar de sina, säger Carl Bergkvist.

Hoppfull inför räntesänkning

Men handelskammaren är hoppfull inför framtiden:

– Kommande räntesänkningar och den sjunkande inflationstakten gör att företag och hushåll i huvudstadsregionen börjar ana ljuset i slutet på tunneln. Förhoppningsvis kan läget se lite bättre ut senare i år, säger Carl Bergkvist.

Läs mer om ekonomi:

Spara 1 557 kronor – experten: Där köper du billigast mat

139 000 barn kan få restskatt på deklarationen – de drabbas

Chocken: Riksbankens rysliga ränta kan bli kvar hela sommaren

/
/