Om Sverige skulle införa kortare arbetsvecka skulle det leda till högre skatter men ändå sämre tillgänglighet till vård, menar Svenskt Näringsliv i en debattartikel i DN. Arkivbild.
Om Sverige skulle införa kortare arbetsvecka skulle det leda till högre skatter men ändå sämre tillgänglighet till vård, menar Svenskt Näringsliv i en debattartikel i DN. Arkivbild. - Foto: Anna Tärnhuvud/SVD/TT

Svenskt Näringsliv: Kortad arbetsvecka blir dyrt

Att införa kortare arbetsvecka i Sverige skulle leda till högre skatter och sämre tillgänglighet för vården, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv på DN Debatt.


Om Sverige inför 35-timmarsvecka skulle det innebära ett produktionsbortfall på åtta procent, samtidigt som BNP skulle sänkas med 500 miljarder per år, skriver Mattias Dahl och Karin Johansson från Svenskt Näringsliv.

Samtidigt skulle en generell arbetstidsförkortning skapa stora bemanningsproblem i välfärdssektorn. Tillgängligheten i bland annat sjukvård, äldrevård och barnomsorg skulle behöva minska med åtta procent, enligt skribenterna.

Tidigare i veckan gick Vårdförbundet ut i blockad där de bland annat ställer krav på kortare arbetstid och att övertid inte ska vara en del av planeringen av verksamheten.

Samtidigt har Socialdemokraterna meddelat att de ska lägga fram förslag om kortare arbetstid. Även LO:s avgående ordförande Susanna Gideonsson har sagt att LO borde driva frågan om arbetstidsförkortning.

Men att gå ner i arbetstid generellt i Sverige skulle få för stora konsekvenser eftersom det redan i dag råder brist på bland annat vårdpersonal och lärare, anser Svenskt Näringsliv.

"Det är svårt att tro att en så kraftig försämring av den offentliga servicen skulle accepteras av medborgarna. För att upprätthålla den offentliga verksamheten på dagens nivå skulle det krävas skattehöjningar."

TT
/
/
/