Så ska telefonbedrägerierna mot äldre stoppas.
Så ska telefonbedrägerierna mot äldre stoppas. - Foto: Caisa Rasmussen/TT/Fredrik Sandberg/TT

Så ska telefonbedrägerierna mot äldre stoppas

Regeringen har krävt att bankerna ska svara på hur de ska få stopp på bedrägerierna. Från branschens sida lägger man nu fram "ett kraftfullt åtgärdspaket" för att försvåra för kriminella.


Statsminister Ulf Kristersson (M) kallade till sig bankerna efter SVT:s Uppdrag gransknings uppmärksammade program i vintras där tittarna närmast i realtid kunde följa telefonbedragarna.

På måndagen har ytterligare ett möte ägt rum där bankcheferna och Bankföreningen fått presentera åtgärder för hur man ska minska bedrägerierna.

Nedan får du veta några av de åtgärder som togs upp under mötet. 

Här är bedragarnas favoritoffer: "Värst utsatta"

Så ska bankerna stoppa telefonbedrägerierna mot äldre

Det handlar delvis om att man vill utveckla systemen som övervakar transaktioner, bland annat genom att göra extra kontroller, sätta beloppsgränser samt införa tidsfördröjningar kopplat till vissa transaktioner.

– Banker har möjlighet att sätta upp olika typer av gränser där systemet hittar en röd flagg, exempelvis kanske en kund blir tvungen att autentisera betalningen en gång till eller ringa upp och förklara sig, säger Bankföreningens vd Hans Lindberg.
– Kunderna kan säkerligen i vissa situationer uppleva att det blir lite mer krångligt, men det är för kundernas bästa för att stärka säkerheten.

Fått ett sånt här sms? Nu varnar polisen för nya bluffmetoden

Blockera personer från att använda Swish

Bankföreningen pekar även på att man lättare måste kunna "strypa olika produkter" för att försvåra för bedragare och kriminella. Det kan exempelvis handla om att blockera personer från att använda Swish och Bank-id.

Så kan Swish förändras – besked från storbankerna i dag

Ska bli lättare att anmäla brottet

En annan viktig åtgärd är att göra det lättare att anmäla den här typen av brott till polisen, betonar Lindberg.

Räcker det för att begränsa bedrägerierna?

– Vi kommer att se kurvorna vika framöver, säger han och tillägger:
– Bankerna är på väg att genomföra en rad åtgärder redan nu och det här arbetet kommer att fortsätta under 2024 och 2025.

Finns det fler åtgärder på gång?

– Vi kommer att följa implementeringen och då märka vilka typer av åtgärder som biter och vilka som inte spelar så stor roll och så får vi ta ytterligare kliv framåt för att komma tillrätta med det här.

Skatteverket varnar svenska folket för företag: "Polisanmält"

Han påpekar dock att man inte är i mål än.

– Men gör bankerna sitt jobb, polisen sitt, regeringen och andra myndigheter sitt så tror jag att vi kan trycka tillbaka telefonbedrägerierna ganska ordentligt.
/
/