Världen löper i kapp för att lägga vantarna på mineral och metaller som ska användas i den gröna omställningens batterier, elbilar och vindturbiner. Arkivbild.
Världen löper i kapp för att lägga vantarna på mineral och metaller som ska användas i den gröna omställningens batterier, elbilar och vindturbiner. Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

IEA: Mineralbrist kan bromsa omställningen

Tillverkare av elbilar, vindkraftverk och solpaneler står inför brist på kritiska metaller och mineral om det inte görs mer långsiktiga investeringar i projekt som nya gruvor och återvinning, enligt Internationella energibyrån (IEA).


Priset på mineral, som är avgörande i klimatomställningen, har sjunkit kraftigt. Det maskerar den hotande bristen som beror på otillräckliga investeringar, enligt IEA. Efterfrågan väntas öka ytterligare när en del länder kommande årtionden ska försöka fasa ut försäljning av bensinbilar.

"Säker och hållbar tillgång till kritiska mineral är avgörande för smidiga och överkomliga omställningar till ren energi", säger IEA-chefen Fatih Birol och fortsätter:

"Världens aptit på teknologier som solpaneler, elbilar och batterier växer snabbt – men vi kan inte tillfredsställa den utan tillförlitlig och växande tillgång på kritisk mineral."

Enligt analysen kommer nu kända projekt bara kunna uppfylla 70 procent av koppar- och 50 procent av litiumbehovet till 2035.

TT