AB Volvo tillverkar bland annat lastbilar och lastmaskiner. Arkivbild.
AB Volvo tillverkar bland annat lastbilar och lastmaskiner. Arkivbild. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Volvo i samarbete med Daimler

Lastbilstillverkaren AB Volvo planerar att skapa ett samriskbolag med tyska konkurrenten Daimler Truck. Fokus är att utveckla mjukvara för tunga fordon.


"Med tanke på den snabba omvandlingen som pågår av vår bransch är det viktigt att samarbeta för att påskynda utvecklingen, öka volymerna och dela på kostnaderna", säger Volvos vd Martin Lundstedt i ett pressmeddelande.

Tillsammans ska lastbilsjättarna ta fram "en mjukvarudefinierad plattform" och ett operativsystem som ska ligga till grund för olika digitala fordonsfunktioner.

"Lika viktigt som övergången till CO2-neutral framdrivningsteknik är digitaliseringen av fordonet", säger Martin Daum, vd för Daimler Truck.

Det nya bolaget är tänkt att bli ett självständigt samriskbolag – där Volvo och Daimler delar lika på ägandet – med huvudkontor i Göteborg. Volvo och Daimler fortsätter som konkurrenter på övriga områden.

Ambitionen är att bli "en ledande utvecklare av standardiserad hårdvara och mjukvara".

Hur mycket som kommer att investeras framgår inte. Avtalet är preliminärt och icke-bindande. Ett slutligt avtal förväntas senare i år och affären ska vara klar första kvartalet nästa år.

TT
/