Bred nedgång på Stockholmsbörsen. Arkivbild
Bred nedgång på Stockholmsbörsen. Arkivbild - Foto: Erik Simander/TT

Börsen sjönk i global våg av räntefrossa

En våg av räntefrossa har drabbat världsmarknaden efter en ny laddning oväntade besked från USA. Stockholmsbörsens breda OMXS-index tappade 0,4 procent på handelsveckans sista dag.


Nedgången var bred: 26 av 30 bolag backade bland de mest omsatta aktierna i OMXS30-index. Bland tungviktarna föll inte minst storbankerna med nedgångar på 2,1 respektive 1,6 procent för SEB och Swedbank.

Mot strömmen gick medicinteknikföretaget Getinge, upp 1,0 procent, och klädkedjan H&M vars aktie steg 0,7 procent.

Den dystra börsutvecklingen låg i linje med stora nedgångar på de stora asiatiska börserna under natten till fredagen. På de ledande Europabörserna var indexrörelserna små.

Det var även kraftiga kursfall på Wall Street i torsdags – trots ett kraftigt rapportlyft för chiptillverkaren och indextungviktaren Nvidia.

Starka indikatorer i torsdagens inköpschefsindex från USA gör att det nu ser ut att dröja till december innan centralbanken Federal Reserve sänker styrräntan, enligt prissättningen på penningmarknaden. Tidigare pekade prissättningen mot en räntesänkning i november.

I torsdags gick Stockholmsbörsens OMXS-index i sidled. Med fredagens kursfall har börsuppgången sedan årsskiftet reducerats till 10,7 procent. Under den gångna veckan steg OMXS-index 0,6 procent.

TT
/
USA