Frågan om kortare arbetstid har debatterats på sistone.
Frågan om kortare arbetstid har debatterats på sistone. - Foto: Stella Pictures och Skärmavbild/SVT/Ekonomibyrån

Orden i SVT-programmet väcker ilska: "Skrattretande"

Debatten om kortare arbetstid är hetare än någonsin. Efter att frågan lyftes i SVT:s "Ekonomibyrån" var det flera tittare som reagerade starkt.


På sistone har frågan om kortare arbetstid seglat upp på tapeten och väckt rejäl debatt bland arbetstagare, arbetsgivare, politiker och fackförbund. 

Och i förra veckans avsnitt av "Ekonomibyrån", som leds av Carolina Neurath, stod antalet arbetstimmar i fokus. När SVT delade ett videoklipp från programmet var reaktionerna starka.

LÄS MER: S-grupp lägger förslag om kortare arbetstid

Frågan om förkortad arbetstid väcker debatt. Foto: Claudio Bresciani/TT

MISSA INTE: Svenskt Näringsliv: Kortad arbetsvecka blir dyrt

Psykologen: "Ingen kan vara koncentrerad i åtta timmar"

Mer specifikt är det ett videoklipp, publicerat på SVT:s officiella Facebook-sida, där psykologen och författaren Björn Hedensjö gästar programmet som fått kommentarsfältet att koka. 

– Åtta timmar per dag, hur väl fungerar det för oss människor egentligen?, frågar Carolina Neurath i inslaget. 

– Det är egentligen en helt godtycklig idé att vi ska jobba åtta timmar i sträck, svarar Hedensjö och fortsätter:

– Faktum är att det är ju ingen som kan vara koncentrerad i åtta timmar. Hjärnan funkar inte så, utan vi jobbar på i kanske 20 minuter eller 45 minuter koncentrerat. Sedan så tänker vi på något annat eller klickar hem något på nätet eller läser privat e-post. Så vi är ju inte skapta för att koncentrerat jobba med en uppgift i åtta timmar. Ingen av oss. 

MISSA INTE: De jobbar fyra dagar i veckan – med full lön

LÄS MER: Då kan du få 58 000 kronor om du blir uppsagd

SVT-tittarna: "Skrattretande"

Men här håller alltså inte alla tittare med. I skrivande stund har videoklippet över 550 kommentarer och många menar på att de, i sina yrken, inte alls har möjlighet till de pauser som Björn Hedensjö nämner. Så här skriver några av dem:

"Skrattretande smörja! I bageribranschen så står ingen och kollar privata mejl eller småsnackar vid kaffemaskinen. Kan man då vara effektiv i åtta timmar? Självklart så är det individuellt och färre fixar både effektivitet och tempo numera. Vore ju trist att säga att det är en generationsfråga utan mer om uppfostran och arbetsetik."

"Skrattretande resonemang som bygger på att man har ett låtsasjobb som egentligen inte behövs. Dessvärre består en stor del av tjänstemannasektorn av så kallade vuxendagis där den enskilda produktionen/bidragandet består i att cirkulera mejl och boka in möten utan något syfte. Finns dock gott om personer i andra branscher som kan jobba 10-12 timmar om dagen utan att bli utbrända, uttråkade eller tappa fokus. Idén om att vi är så känsliga att vi inte klarar av att arbeta 8 timmar är trams."

"Jag jobbar som sjuksköterska och det är många arbetspass då jag knappt hunnit kissa eller dricka ett glas vatten... Så det går visst att koncentrera sig i 8-10 timmar. Lätt att säga när man bara sitter vid ett skrivbord och låtsasjobbar."

"Talar han om 08:or? För på mitt jobb klickar man inte på vaken e-post, internet eller liknande. På mitt jobb arbetar man. Telefon förbjudet och min arbetsplats liknar de flestas. Så var jobbar han eftersom det är så fritt!?!?"

"Precis som ni andra skrivit, det är ju knappast de branscher där man kan hinna kolla privata mejl som egentligen är behov av kortare arbetsdag. Däremot sjuksköterskor eller vi som lärare som är glada om vi hinner gå på toa ibland och knappt har pauser i en arbetsdag, ja tack!"

"Läser privat e-post eller klickar hem något på nätet? Låter otroligt lyxigt. Själv jobbar jag 8 timmar om dagen inom tandvården, jag kan ej zona ut och ta micropauser. Jag är mer lycklig om jag hinner gå på toa någon gång under dagen."

MISSA INTE: Här är branscherna som skriker efter folk

Foto: Skärmavbild/Facebook/SVT

Vad tycker du om kortare arbetsdagar? Rösta i pollen nedan!

SVT
/
Håller du med?
Tack för din röst!