Styrningen är för svag, det finns ingen samordning och granskningarna görs på tok för sällan. Dessutom lämnas branscher okontrollerade. Så låter kritiken mot statens arbete mot penningtvätt i Riksrevisionens rapport.
I slutet av maj redovisade Riksrevisionen en rapport som visade på stora brister i statens arbete mot penningtvätt.
Det gör Sverige till ett drömsamhälle för de internationella ligor som vill tvätta pengar som de fått in från kriminell verksamhet.
Det finns inte någon samlad strategi från statens sida när det gäller att samordna tillsynsmyndigheterna och regeringen ber sällan eller aldrig om någon detaljerad eller regelbunden uppföljning av arbetet.
Det lämnar mycket att önska, menar Henrik Allansson som är projektledare för granskningen på Riksrevisionen, i ett pressmeddelande.
– Den svaga styrningen innebär att ansvaret i praktiken hamnar hos respektive myndighet. Men de har endast begränsade möjligheter till samordning och utveckling av systemet för penningtvättstillsyn som helhet. Här behöver regeringen vara tydligare, säger Henrik Allansson.
Dessutom är det lätt att undkomma statens sanktioner. Företag som vill tvätta pengar och som blir utsatta för en tillsyn kan helt enkelt lägga ner sitt företag och starta ett nytt.
Eftersom tillsynsärendena är så få är det mycket osannolikt att den nya verksamheten koms på av myndigheterna i närtid. På så vis kan kriminella som vill tvätta pengar lätt undkomma tillsynsmyndigheterna.
– Penningtvätt är systemhotande. Det är viktigt att systemet för penningtvättstillsyn samordnas och utvecklas så att det blir mer effektivt, säger riksrevisionsdirektör Claudia Gardberg Morner.
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera eller svara på andra kommentarer.