Vårdförbundet höll en manifestation i Stockholm under onsdagen.
Vårdförbundet höll en manifestation i Stockholm under onsdagen. - Foto: Claudio Bresciani/TT

Vårdkonflikten: Medlarbud väntas i morgon

Medlarna i vårdkonflikten kommer att presentera ett bud för parterna på torsdagen, klockan 11. Men det är inte känt vad budet innehåller.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

De båda parterna bekräftar för TT att man inväntar en hemställan från medlarna på Sobonas avtalsområde. Vad budet innehåller vet man inte, men Vårdförbundets förbundsstyrelse "kommer analysera det noggrant", skriver facket.

Arbetsgivarsidan välkomnar beskedet.

— Vi är väldigt positiva till att det äntligen kommer ett medlarbud så att vi kan få slut på konflikten, säger Ulf Olsson, ordförande i Sveriges kommuner och regioners (SKR) förhandlingsdelegation och Sobonas föreningsstyrelse, till TT.

Han tillägger att de från SKR:s sida under lång tid har efterfrågat förhandlingar och ett medlingsbud.

Formellt gäller budet endast Sobonas avtalsområde, men Olsson betonar att arbetsgivarsidan arbetar tillsammans för att nå ett avtal.

— Vi kommer givetvis att följa upp det här på SKR:s område också.

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarsidans SKR och Sobona har pågått sedan i april. Det som började med en övertidsblockad eskalerade den 4 juni, då cirka 2 000 personer vid ett antal regioner togs ut i strejk. Den utvidgades i tisdags med ytterligare 1 300 personer.

Den stora stötestenen mellan fack och arbetsgivare handlar om arbetstid. Där vill Vårdförbundet se en gradvis arbetstidsförkortning.

Ekot i Sveriges Radio var först att rapportera om medlarnas bud.

TT
/