Börsen på plus. Arkivbild.
Börsen på plus. Arkivbild. - Foto: Anders Wiklund/TT

Inflationsbesked från USA lyfte börsen

En oväntat positiv inflationsrapport från USA fick Stockholmsbörsen att lyfta på torsdagen. Breda OMXS-index stängde på plus 1,1 procent.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Nya siffror visade att den amerikanska inflationen sjönk till 3,0 procent i juni, att jämföra med 3,3 procent i maj. Och uppgången i Stockholm var bred: 28 av 30 aktier i storbolagsindexet OMXS30 steg. Allra bäst gick fastighetsbolaget SBB och vitvarujätten Electrolux, som ökade 6,8 respektive 3,8 procent.

Det enda företag som backade var skogsbolaget SCA, som tappade 1,3 procent. Telekomtillverkaren Ericssons aktie stängde oförändrad.

På morgonen redovisade den norska storbanken DNB nya kvartalssiffror som visade en oväntat stor vinstökning. Nästa vecka är det dags för DNB:s svenska konkurrenter – som också gick bra på torsdagen. SEB och Swedbank lyfte 2,7 respektive 2,0 procent.

Utanför storbolagslistan steg pressade kredithanteringsföretaget Intrum 6,1 procent efter att bolaget meddelat att man ingått ett bindande avtal med långivare.

Kronan stärktes något mot både dollarn och euron. En euro kostade vid börsstängning 11,39 kronor och en dollar 10,49 kronor.

Kryptovalutan bitcoin har återhämtat sig något efter förra veckans fall då den var nere på den lägsta kursen mot dollarn sedan februari. På torsdagen steg bitcoin till drygt 57 600 dollar.

Index på ledande Europabörser steg också, om än lite mindre än i Stockholm.

TT
/
/
USA
/